Да държиш перла за 100 милиона под леглото си

24.08.2016, 11:15

Най-голямата перла в света е прекарала 10 години като талисман за късмет

   
 
Да държиш перла за 100 милиона под леглото си

Хората от далекоизточните култури не търсят богатството на първо място. За тях неща като здраве и късмет са също толкова важни и отличен пример за това е филипински рибар от остров Палаван, който е открил най-голямата и скъпа перла в света преди 10 години. Според първоначалните информации тя струва 76 милиона паунда (100 милиона долара), но е прекарала последното десетилетие под леглото на откривателя си за да бъде негов "талисман за късмет". 

Въпросната перла е дълга 70 см. и широка 30 см., но собственикът ѝ казва, че не е имал никаква представа колко скъпа е била всъщност. Научил е това по неволя, след като пожар по-рано през годината го е принудил да премести по-голямата част от покъщнината си. Чак тогава той решил да я занесе на местна туристическа агенция в Пуерто Принсеса. Те потвърдили, че перлата е излязла от мида, която е 5 пъти по-голяма от предишния рекорд.

"Рибарят хвърлил котвата си, но тя заседнала. - разказва Айлийн Синтия Амурао, която работи в туристическата агенция. - Той забелязал, че черупка препречва пътя ѝ и скочил във водата за да я освободи, като на връщане взел и черупката, а вътре била перлата."

"Бяхме шокирани когато я донесе. Сега очакваме помощ от гемологисти, както и удостоверение от Гемологичния институт и другите международни органи. Но сме много щастливи за бъдещото признание, което ще получи Пуерто Принсеса и се надяваме, че това ще привлече много нови туристи."

Името на откривателя все още не е оповестено, вероятно от съображения за сигурност, но ние се надяваме той да получи своя дял. Най-малкото като компенсация за раздялата с щастливия му талисман.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ