Откритие: неизвестен език, говорен в едно малайзийско село

20.03.2018, 16:00

Няма думи, означаващи собственост, но разполага с много начини да изрази споделянето

   
 
Откритие: неизвестен език, говорен в едно малайзийско село

Към 6 000 различни езика, които се говорят на Земята, има нов член. Изследователи от университета в Лунд в Швеция откриха неизвестен досега език, говорен от общността на ловците-събирачи в Северна Малайзия.

Екип, ръководен от Джоан Ягер, доктор по лингвистика в университета в Лунд, документира аслианските идиоми, група езици, говорени от местните жители на Селанг от Малайския полуостров. Тъй като изследователите събират данни за джахай, един от аслианските езици, те открили, че са се натъкнали на нещо различно. "Ние разбрахме, че голяма част от селото говори друг език", каза Ягер в прессъобщение . "Те използват думи, фонеми и граматически структури, които не се използват в джахай. Някои от тези думи предполагат връзка с други аслийски езици, говорещи далеч, в други части на Малайския полуостров.

 

 

Новият език е наречен джедек и се говори само от 280 души в едно село. Особено интересно е, че езикът не е бил открит сред изолирано племе, а по-скоро в село, което преди това е било изследвано от антрополози, според Никлас Бюренхулт, лингвист в университета в Лунд. - Като лингвисти - каза той - имахме различни въпроси и намерихме нещо, което антрополозите пропуснаха. 

Сложните начини, по които  обществото и езика форма са свързани помежду си дълго време бяха обсъждани сред учените. В този случай Яйгер и нейните колеги вярват, че джедк отразява начина на живот на говорещите. Например, те живеят в комунално общество и им липсват думи за собственост или професии. В същото време, те разполагат с ​​"богат речник", за да изразят понятия като обмен и споделяне. Обществото е по-равнопоставено по отношение на половете от западните култури, а децата се научават активно да избягват конкуренцията.

"Има толкова много начини да бъдем човечни, но твърде често нашите собствени съвременни и предимно градски общества се използват като мярка за това, което е универсално човешко", добави Бюренхулт. "Ние имаме толкова много да научим, не на последно място за себе си, от никъде недокументираните и застрашени езикови и културни богатства, които са там."

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ