Каква е причината зад феномена на сутрешната ерекция?

14.08.2018, 09:00

И също така: здравословна ли е?

   
 
Каква е причината зад феномена на сутрешната ерекция?

Вярвате или не, да се събудиш със сутрешна ерекция е един от най-ясните признаци, че имаш добре функционираща полова система.

Какво обаче причинява сутрешната ерекция? Както може да се очаква, има си напълно нормално и научно обяснение зад този феномен, който те кара да си предпазлив, когато сутрин отиваш до тоалетна, а домът ти гъмжи от членове на семейството.

Image result for morning wood gif

С две думи, ерекциите се причиняват от стимулирането на парасимпатиковата нервна система. Когато видите, почувствате, чуете или пък до помиришете или вкусите нещо, което ви се струва сексуално привлекателно, то задейства освобождаването на съответните невротрансмитери.Това ще доведе до разширяване на артериите в пениса, което означава, че в пениса ще навлезе по-голямо количество кръв, което означава, а от тук и т.нар. "надървяне". Има обаче един детайл:парасимпатиковата нервна система е значително по-активна, когато спите, което освен че предизвиква ерекция, също така кара мускулите ви да се отпуснат и сърдечната честота да се забави. Не на последно място:тестостеронът притежава по-високи стойности сутринта.

Лекарите свързват систематичната липса на подобен сутрешен феномен с притеснителни състояния като нервна дисфункция, артериално заболяване, хипертония, диабет, нисък тестостерон или депресия и тревожност.

Сутрешната ерекция също така може да се приеме за знак, че еректилната дисфункция, която може би изпитвате с партньора ви, е чисто психическа, а не физиологична. С други думи, ако не можете да го вдигнете в спалнята, но откриете, че се събуждате "надървен", може би трябва да посетите терапевт. Ако не получите ерекция в нито един от случаите, това може да е знак за някои от горепосочените здравни проблеми.

Related image

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ