Как писателят на "Стартрек" предвиди перфектно 2018г. още през 1999г.

20.04.2018, 15:00

Kиното и литертурата отново предсказаха бъдещето

   
 
Как писателят на "Стартрек" предвиди перфектно 2018г. още през 1999г.

1999 година беше много отдавна, колкото и да не можете да си го представите. Тогава само странните хора използваха Macs, филмът "Матрицата" тъкмо беше излязъл и всички бяха луднали по него, Mambo No. 5 беше на върха на класациите, както и All Star и Smooth (ft. Rob Thomas), а Sony PlayStation нямаше число след името. Наричаше се просто Sony PlayStation. 

Това беше друг свят. Луд, луд свят.

Това е най-популярният телефон в света – Nokia 3210.

2051567

Всички смятаха, че телефонът е почти толкова добър, че няма повече накъде. Може да напишете кратко съобщение за по-малко от минута! Невероятен! Можеше да накараш змия дасе върти в малко квадратче, докато тя не захапе собствената си опашка и умре! Невероятно!

Те бяха идеални неща за вършене, докато компютърът ви бръмчи и за около шест минути се опитва да се свърже с Интернет. Наистина това беше бъдещето. Странно, един човек вижда бъдещето почти точно такова. Дейвид Геролд, научен писател, известен най-вече с писането на епизода от 1967 г. Стар Трек "Проблемът с трибуните" (този с глупавите топки, които по-късно се преразглеждат в кръстосания епизод на "Deep Space 9" Trials and Tribble-Ations) бе помолен от Естер Шиндлер, технологичен редактор на списание Smart Reseller Magazine, как той си представи бъдещето на технологията.

Той казва: - Имам мобилен телефон, джобен органайзер, калкулатор, цифров фотоапарат, джобен касетофон, музикален плеър и някъде тук имах цветен телевизор. "През следващите няколко години всички тези устройства ще се слязат в едно. Това ще бъде кутия, по-малка от един сантиметър и по-малка от тесте карти. (Размерът ще се определя от това, което е удобно да се задържи, а не от технологията вътре.) Кутията ще има екран с висока резолюция, микрофон, джак за слушалки или слушалки, обектив на камерата, безжична връзка, мобилен телефон, телевизионен и радиоприемник, цифров рекордер и ще има достатъчно мощност и памет за обработка, за да функционира като настолна система.

Той ще може да се управлява с докосване и монитор пълен размер. О, да, и ще се справя и с електронната поща. "Най-важното от всичко е, че ще e с разпознаване на гласа. Той ще слуша и ще отговаря на английски или на какъвто и да е език, който ви е нужен, и да, ще бъде и преводач. Той ще бъде ваш агент, ще влезе и ще направи кибер-поръчки за вас. Например: имам нужда от японски ресторант в Тълса, близо до хотел Ramada Inn. Направете резервация и организирайте транспорт. Ако няма японски ресторант, опитайте се за италиански. - Аз наричам това устройство телекомуникационен агент за лична информация, или PITA накратко. Акронимът може да издържи и на "Pain In The Ass", което е вероятно да бъде, тъй като всичко това ще разруши онова, което е останало от личния живот на всички. "

2051570

Той е измислил смартфона. Няколко детайла не са съвсем правилни - докато той е прав за тънкостта на съвременните телефони, малцина са по-малки от тесте карти и има още няколко стъпки, за да резервирате ресторант и да получите такси - но е правилно  осакатяването на нахлуването на неприкосновеността на личния живот.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ