Вредни навици, които скъсяват живота на джаджите ни

18.04.2017, 17:00

Вие практикувате ли ги?

   
 
Вредни навици, които скъсяват живота на джаджите ни

Често се случва електрониката ни да започне да се скапва едва половин година, след като сме си я закупили. Факт е, че съвременните джаджи се произвеждат така, че да се развалят по-бързо, за да си купуваме нови, но в голяма степен ние сами сме виновни, за повредите.

Зареждане на батерията

Съвременните литиево йонни батерии нямат мемори ефект и не е необходимо да чакате да паднат напълно, за да ги заредите. Причината за това е, че много производители измерват живота на батерията по броя на нейните пълни цикли на падане и зареждане (обикновено около 400-600 цикъла).  

За да удължите живота на батерията си, трябва да я зареждате по-начесто. Старайте се да става, когато батерията ви е на около 10-20%. Така ще удължите циклите на 1,000-1,100.

Друг интересен факт е, че батерията ви ще издържа повече, ако я зареждате между 40% и 80%.

Не си купувайте евтини батерии. Те обикновено са нестандартни и не разполагат с вградени контролери. Също така не зареждайте телефона си със зарядни и USB кабели, които не са предназначени за него.

1896583

Добре е да оставяте батериите на лаптопа и на телефона ви да падат напълно поне веднъж на всеки 3 месеца и след това незабавно да ги заредите докрай.

Контролирайте температурата

1896585

Абсолютно противопоказно за батерията е да слагате лаптопа в скута си или директно на леглото си, защото се нагрява. Използвайте създадените за целта охлаждащи поставки.

Най-лошият враг на литиево йонните батерии е високата температура.

Предпазете батерията на телефона си от ниските температури зимата, като го държите във вътрешен джоб на чантата ви. Ниските температури също са противопоказни за батерията ви.

Мониторът

Не го дръжте на директна слънчева светлина. Продължителното излагане води до избледняване на цветовете на дисплея.

1896584

Бъдете много внимателни, когато боравите с монитора - тази част на лаптопа е много уязвима. Не докосвайте екрана с пръсти, за да се избегне оставянето на трайни тъмни петна.

За избърсване на екрана е по-добре  да се използват специални немъхести кърпички. Каквото и да правите, не използвайте препарати за почистване на прозорци - те съдържат амоняк, който може безвъзвратно да повреди екрана.

Внимавайте как съхранявате телефона си

Носенето му в общия джоб на чантата, в който държите всичко останало не е добър вариант, защото ще се напълни с прах и влакна. Освен това обезателно ще се надраска от ключовете и другите остри предмети.

1896582

Изключете апарата и го разглобете, след което внимателно почистете всичките му процепи, за да отстраните прахта и власинките.

 

Не забравяйте, че поне два пъти в годината компютрите трябва да се почистват от прах. Ако се страхувате да го направите сами, обърнете се към специалист.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ