Защо махмурлуците стават все по-нетърпими с възрастта?

11.07.2018, 16:00

Вини ацеталдехида за това!

   
 
Защо махмурлуците стават все по-нетърпими с възрастта?

Както посочват изследователите от университета "Браун", "по-възрастните и по-опитни пиячи могат да бъдат по-подготвени как да променят навиците си, свързани с пиенето, за да избегнат махмурлука". Няколко шота уиски могат да съсипят сутринта в много по-големи степени на един 40-годишен, отколкото на един 25-годишен, но 40-годишният знае, че трябва да избягва голямото количество алкохол или пък да го разрежда във времето. 

И все пак: защо 40-годишният би страдал повече? Причината е същата, според която не можем да се възстановяваме толкова бързо от тренировки и наранявания, както по времето, когато сме били млади: малко по малко тялото губи своята ефикасност. 

2076213

Въпреки че учените не са стигнали до дъното на въпроса защо имаме махмурлук, най-вероятните виновници са продукти, произведени, когато тялото метаболизира алкохола. Такива продукти са ацеталдехидът и ацетатът. Ацеталдехидът е между 10 и 30 пъти по-токсичен от самия алкохол и може да причини редица познати, но не особено приятни, ефекти като изпотяване, гадене и повръщане. Ето защо, колкото по-възрастни сме, толкова по-малко тялото ни е способно да произведе ензимите, необходими за разграждането на токсина.

Разбира се, това са само биологичните причини. Когато добавим и факторите, които идват със сериозния начин на живот, като умората и липсата на време за наспиване, нещата стават още по-лоши. Когато си на 20+, имаш време да се излежаваш до обяд, да хапнеш палачинки, да пийнеш нещо витаминозно и ще си на крака. Със семейство и работа, възрастните нямат тази привилегия. 

2076217

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ