Успя ли изкуственият интелект да разгадае ръкописа на Войнич?

22.03.2018, 12:00

Поне се опита

   
 
Успя ли изкуственият интелект да разгадае ръкописа на Войнич?

В продължение на стотици години документът от 15-ти век, наречен на първия закупил го антиквар Михаил-Уилфрид Войнич, представлява загадка за учените. Той е написан на неразгадаем непознат еизк и е изпълнен със загадъчни илюстрации. Опитите да се разшифрова кода му са са били прекратявани без успех, независимо дали предположенията изглеждали разумни катотова, че е "Ръководството за здравето на жената!" или като абсурдни като " Мисля, извънземни са го създали." Сега обаче в Университета на Алберта, Канада, изследователи предприели нов подход, за да се опитат да осветлят въпросите, свързани с ръкописа, наречен за полския книжовник. Там, където хората са се проваляли, се дала зелена светлина на изкуствения интелект.Това е предсказуемо, но и притеснително развитие за средновековните и други експерти.

Грьжгор Кондрак е почти обратното на средновен изследовател. Професор по компютърни науки, той се натъкнал на древната мистерия чрез общността на изкуствения интелект. В миналото той е работил в обработката на естествения език и е искал да приложи някои от същите техники към текста. Има два проблема с този невероятно труден пъзел - това е написано с код и никой не знае кой е шифърът. Заедно с един ит своите завършили студенти- Брадли Хауър, Кондрак използвал 380 преведени текста на Всеобщата декларация за правата на човека, за да идентифицира систематично използвания в текста език. В миналото хората са предложили всичко от латински до безумни езикови комбинации; Кондрак и Хауър пък предполагат, че може да е арабски. Вместо това алгоритмите предложиха неочаквана алтернатива: На компютъра му изглежда като иврит.

"Това беше изненадващо," каза Кондрак в изявление . "И просто казвайки" това е иврит "е първата стъпка. Следващата стъпка е как да я дешифрираме ". Учените смятат, че кодът, използван в ръкописа, може да е бил създаден с помощта на алфаграми. (В стандартни алфаграми, буквите в една дума са поставени в азбучен ред - афгармата на "alphagram", например, е "aaaghlpmr.") Също изглежда, че гласните са отпаднали. С тези предположения, те се опитаха да излязат с алгоритъм, за да дешифрират този кодиран еврейски текст и да постигнат ефект. "Оказа се, че над 80 процента от думите са в еврейски речник", каза Кондрак.

2041872

,,Предизвикателството, обаче, беше да се опитаме да разберем дали имат смисъл заедно.'' Еврейските учени не успяват да решат този проблем, така че се обръщат към цифровия бастион за международен превод: Google Translate. След коригирането на няколкогрешки в правописа, този подход им даде една достоверна алтернатива, обясни Кондрак, която е в смислова и граматична гледна точка. Според всички тези алгоритми първото изречение гласи: "Тя направи препоръки на свещеника, глава на къщата, на мен и на хората".

"Това е странно изречение, за да се започне ръкопис," каза Кондрак, "но определено има смисъл." Работата им е публикувана в списанието ,,Транзакции на Асоциацията по компютърна лингвистика'' .

За един обикновен човек може да звучи правдоподобно - но вече и експертите по ръкописа и компютърните учени също се вглеждат в тези резултати.. Говорейки пред израелския " Таймс" , еврейският учен в областта на данните, Шломо Аргамон, предложи някои обратни връзки. "Те казват, че изглежда по-скоро като еврейски отколото като други езици", каза той. "По мое мнение, това не е задължително да се казва толкова много." Използването на Google Translate също му се стори някак ненаучно. "Ако въведете буквата" А "17 пъти, Google Преводач ще ви даде нещо, което прилича на изречение, стига да натискате бутона продължително." Други учени изразиха съмнения относно използването на съвременен, а не средновековен иврит от учените.

От своя страна Кондрак изглежда необезпокояван от тези твърдения. "Не мисля, че академичната общност е приятелски настроена към този вид изследвания", каза той пред канадската преса . "Хората може да се страхуват, че компютрите ще ги заменят." Може би това е истина, но изследователите на ръкописа не могат да понесат тази истина.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ