Томас Едисън пръв употребил думата "бъг"

22.03.2018, 15:00

В писмо от 1878 г. той използва термина, за да говори за технологичен проблем.

   
 
Томас Едисън пръв употребил думата "бъг"

През 1878г. Томас Едисън е във възход. Няколко години по-рано, когато продава своя телекомуникационен дизайн - индустриално променяща се иновация, която позволи на четири сигнала да преминат по една тел - той използва приходите, за да изгради лабораторията си в Menlo Park, Ню Джърси. Скоро предстои да започне работа по неговата крушка и камерата за движение, работата, която ще да го направи един от най-възхитените учени на Америка. Но вече вестниците започнали да го приветстват като гений, след като дебютирал през 1877 г. с фонографа.

Сега, обаче, Едисън се съсредоточава върху подобряването на телефона - работа, която той поема за Western Union, която се надява да съперничи на новата комуникационна компания на Александър Греъм Бел. През март Едисън пише на Уилям Ортън, президент на Western Union и провеждат комуникация, която са имали лично за нов телефонен модел:

"Ти беше частично прав, намерих "бъг" в апарата, но не беше в телефона. Това беше от рода "callbellum". Изглежда, че намира условия за съществуването си във всички апарати за повикване. "

Това писмо на търг следващата седмица в Swann Galleries е един от най-ранните примери за това използване на "бъг", за да опише проблем с технологията.

2042087

Тази заслуга понякога се приписва на контраадмирала на американския флот Грейс Хопър, която през 1947 г. открила истински бъг (молец) в компютър Марк II. Тя залепи молец в дневник и написа до него: "Първият случай на откриване на бъг".

Но до 40-те години този тип бъг е вече добре познат. Едисън започва да използва термина през 70-те години на 18-ти век , докато се занимава с четириъгълния телеграф, който се нуждае от "капан на грешки", за да работи правилно. До 1878 г. той станал част от неговия речник: често го използвал в бележника си и започнал да разпространява термина извън собствената си лаборатория сред хора като Ортън.

Ортън държи писмото от 1878 г .; след което го предоставя на Swann Galleries като част от по-голямо притежание, което включва и проект за договор между Edison и Western Union. "Callbellum", за която говори Едисън, е вероятно в кабелите, които свързват приемника и предавателя, казва Марко Томаскет, специалист в Swann Galleries.

На този етап от кариерата си Едисън е инвестирал в поддържането на стабилни отношения със Western Union, който бил основен източник на доходи за него.

"Той не пишеше по този начин винаги, опитваше се да направи добро впечатление - той се готви да предоговори контакта си", казва Томашет . "Той иска да направи добро впечатление. Но е известен, така че може да си позволи да се вълнува. Едисън има голямо влияние.''

В крайна сметка Едисън отстранява грешката в телефона. Western Union използва изобретението му, заедно с дизайни от други изобретатели, за да се опита да предизвика Bell Telephone да се справи с тази нова технология. Двете телекомуникационни компании воюват за телефона в продължение на години в съда , докато Bell Telephone се отдалечава триумфално . Тогава Едисън се озовал в нова битка - така наречената " Война на токовете ", която определя как електричеството ще се разпространява по жици в домакинствата в Америка.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ