Силната кашлица може да ти счупи ребрата!

22.01.2018, 09:00

Съвсем сериозно

   
 
Силната кашлица може да ти счупи ребрата!

Преди няколко седмици възрастна пациентка посети болницата Harvard Vanguard в Бостън. Жената се оплаква от остра болка в гърдите и суха кашлица. Процедурата, която ѝ правят – снимка на гърдите. Оказа се, че болката в гърдите е причинена не от възпаление, а от счупено ребро. Допълнителни тестове показват, че жената страда не само от вирусна инфекция, но и от бактериална такава – в тялото открива бактерията Bordetella pertussis, причинител на магарешка кашлица.

Пациентката казва, че не се е натоварвала и не е падала, а болката започнала след пристъп на кашлица. Лекарите стигат до заключението, че реброто е счупено в резултат именно на нея. Силната лаеща кашлица е един от симптомите на магарешка кашлица. Натискът върху гръдния кош по време на пристъпи е изключително силен. При 4% от пациентите води до фрактури на ребрата и други наранявания.

За да не се развие коклюш, е достатъчно да се ваксинираш с комплексна ваксина срещу тетанус и дифтерия веднъж на всеки десет години. Ако си карал коклюш имунитета остава за цял живот.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ