Пиенето на алкохол

28.06.2019, 13:00

Еволюционни предимства

   
 
Пиенето на алкохол

Защо хората пият алкохол? Отговорът може да варира в зависимост от това кого питате. Ако питате пича, който се реди на бара в гореща лятна вечер, пиенето е удоволствие. Ако питате човека с проблеми, пиенето е начин да премине през проблемите си. Ако питате здравните организации, пиенето е лошо за вас.

Според еволюционните психолози обаче, пиенето на алкохол е тясно свързано със социалната природа на висшите примати, към която категория спадат и хората. Намирането на приятелства сред себеподобни ни предпазва от външни заплахи и намалява вътрешните ни терзания. И именно тук идва ролята на бутилката червено вино.

Причината не е само тази, че алкохолът натрясква хората, карайки ги да губят социалните си задръжки, превръщайки ги по този начин в приятелски настроени агенти. Всъщност алкохолът задейства самите мозъчни механизми, които участват в изграждането и поддържането на приятелските взаимоотношения. Един такъв механизъм е системата за отделяне на ендорфин. Ендорфинът е морфин, който тялото ви произвежда естествено. Неговата роля е да намалява болката, да стимулира щастието и съответно да ви отваря към социални връзки. Не случайно алкохолът има такъв пристрастяващ ефект, но и не е случайно, че пиенето на алкохол е толкова съществена социална характеристика на хората.

Related image

Източник: www.ft.com

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ