Най-опасните животински видове

21.02.2022, 09:00

Едно малко напомняне за мястото ни на тази планета

   
 
Най-опасните животински видове

Миналата седмица ви запознахме с едни от най-уродливите живи същества, обитаващи морското дъно. Характерното за тях е, че те рядко биха представлявали опасност за човешкия живот. Единствената опасност, която ви грози, е да не получите сърдечен удър при срещата с нещо толкова грозно и необичайно. С днешната класация обаче ще ви срещнем с някои не толкова необичайни, но изключително опасни животински видове. 

2061847

- Медузи (Смъртни случаи: между 50 и 100 души годишно)

Всяка година се очаква около 150 милиона души да бъдат ужилени от тези язвителни същества. Далеч не всяко ужилване обаче ще бъде фатално, въпреки че оставащата болка е често непоносима. На снимката може да видите най-смъртоносния представител на този вид морски същества. Т.нар. "кубомедузи" се срещат предимно в тропическия индо-тихоокеански регион, както и в тропическите и субтропическите океани. За разлика от повечето медузи, тези гадове обичат да преследват жертвата си, вместо да са случайни причинители на опасните вреди. За щастие, те не ловуват хора, но това не пречи някой злощастен гмуркач да бъде ужилен. Средно във Филипините умират между 20 и 40 души всяка година от среща с кубомедуза. 

2061845

- Тигри и лъвове (Смъртни случаи: между 50 и 300 души годишно)

Смята се, че през 20 век смъртните случаи от нападение на тигър са наброявали между 15 000 и 20 000. Разбира се, това е било следствие от борбата им с нарастващото човешко население, навлизащо в естествения им хабитат. Днес за жалост са останали около 3000 и 5000 тигри в света, поради което конфронтациите с хората са намаляли драстично. Това не пречи все още тигрите да представляват опасност за много местни жители в Индия, но причините основно са териториални или просто липса на друг вид прехрана. Това е същата причина и лъвовете да нападат хора. Освен липсата на плячка, един обикновен зъбобол също така може да накара лъв да направи фаталната крачка. Най-засегнатата държава е Танзания, където всяка година между 50 и 70 човека губят живота си от среща с лъв.

2061848

- Пчели и оси (Смъртни случаи: между 400 и 600 души годишно)

Пчелите и осите играят жизненоважна роля при опрашването на растенията и всъщност са съвсем мирни животни. Те обаче атакуват, ако се почувстват заплашени. Също така са особено опасни за хора, които са алергични към отровата им. Например, 1% от населението в Швеция е алергично към оси, а средно на година умира по един човек от ужилване. В Съединените щати пчелите и осите са животните, които убиват най-много хора всяка година (от 50 до 75 смъртни случая), стига да пренебрегнете около 200 смъртни случая от ПТП-та с елени.

2061844

- Крокодили (Смъртни случаи: между 800 и 2,000 души годишно)

По-големите видове крокодили представляват изключителна опасност за хората, защото са сред малкото животни, които ни считат за плячка. Трудно е да се направи статистика на точния брой хора, загубили живота си от среща с това примитивно същество, защото повечето от зоните, обитавани от крокодили и хора, са трудно достъпни. Районите, в които се случват най-честите нападения са Нова Гвинея, Борнео и Соломоновите острови, където всяка година се съобщава за няколкостотин смъртни случая. Соленоводният крокодил, който представлява най-масивното влечуго в света, е и най-честата причина за подобни смъртоносни инциденти. 

2061846

- Змии (Смъртни случаи: между 20,000 и 125,000 души годишно)

Около 5,5 милиона души годишно биват ухапани от змии, а между 20 000 и 125 000 от тези злощастни хора губят и живота си. Змийските ухапвания са причината за около 400 000 ампутации, които се извършват средно всяка година по света. Някои от най-опасните и злокобни змии живеят в слабо населената Австралия, но причиняват по-малко от два смъртни случая всяка година. Обратно, до 50 000 смъртни случая се причиняват всяка година от ухапвания от змии в пренаселената Индия.

2061849

- Насекоми (Смъртни случаи: между 700,000 и 3,000,000 души годишно)

Има над един милион различни видове насекоми по света и много от тях обичат да хапят. Тези, които могат да убиват директно чрез инжектиране на отрова всъщност са сравнително малко (например паяци, пчели и скорпиони). Повече са тези гадинки, които могат да ви затрият индиректно, пренасяйки някоя фатална болест. Комарите са животните, които оглавяват днешната класация с успеха си да затриват най-много хора всяка година. Причината за това е тяхната роля на разпространители на малария, до която се докосват близо 250 милиона души всяка година, от които от 600 000 до 1,3 милиона са повалени фатално. Това обаче не е всичко, което комарите обичат да разнасят със себе си. Други вируси включват различните разновидности треска. Към комарите можем да присъединим също така кърлежите, мухите цеце, целуващите паяци и дори балхите. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ