Какво ще остане след нас, ако човечеството изчезне!

29.05.2017, 15:45

Все някога ще се случи...

   
 
Какво ще остане след нас, ако човечеството изчезне!

Напразно зелените вегани и еко активисти обвиняват другата част от човечеството, че само руши и унищожава. При това толкова успешно, че се възприемат като някаква друга част от света – по-развити хомосапиенс.

През 2008 година нашумя документалният филм "Life After People" – става въпрос, какво ще се случи, ако човечеството внезапно изчезне. Картината излезе тъжна: след 10 хил години, единственото, което ще говори за хората са три лунохода на Луната, два марсохода на Марс и безцелно летящ "Вояджър", който губи части от старост. На Земята всичко е покрито с дебел слой почва и забвение, само случайни летящи полиетиленови торбички разказват за човека.

1919777

Тази пролет сборна команда от учени от University of Arizona, University of Maine и Carnegie Institution for Science се задълбочиха в този казус.

Те изследват влиянието на хората върху еко системата и са категорични, че следата от човека ще остане завинаги на планетата. Най-малко, защото от, примерно, XIX век хомосапиенс синтезира изкуствени минерали, които трайно са вкарани в екосистемата.

Оказва се, че дори изпражненията ни оставят трайна следа (знаем, не е много романтично). Освен това – цимент, мини, огромната употреба на метали, всичко това ще се вкамени и ще остане завинаги.

Колко обаче време ще мине преди да станем част от минералния състав на Земята – отделна тема.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ