Артистичният директор на Varekai разкрива подробности за шоуто на Цирк дьо Солей!

23.05.2017, 15:00

Циркът ще представи разтърсващо шоу от 26 до 28 май в София

   
 
Артистичният директор на Varekai разкрива подробности за шоуто на Цирк дьо Солей!

Бруно Дарманяк е артистичният директор на представлението Varekai на Цирк дьо Солей. Той ни разказа за пътя, който е изминал, за да стигне до тази желана позиция и разкри подробности около представлението Varekai, което ще се играе от 26 до 28 май в София. 

Как започна кариерата ви на директор?

Преди време бях танцьор и малко по малко станах жури на различни танцьори и танцови групи, основно в сферата на джаз музиката. Пътувах много и това ми предостави възможността да работя в цирк в Германия. Тогава за първи път работих с акробати, което много ми хареса. Затова кандидатствах за Цирк дьо Солей преди 6 години и получих работата.

Започнах като асистент на артистичния директор на спектакъла Saltimbanco. След това се преместих в Alegria. През 2013 година се прехвърлих в представлението Kurios. През Септември същата година започнах да работя във Varekai.

1916969

В какво точно се изразява работата ви?

Аз не създавам хореографиите, а следя за правилното им изпълнение от страна на артистите, след като танците вече са създадени. Работя с всеки поотделно, докато не се убедя, че качеството на изпълнението е на ниво и артистът е напълно готов за страхотно шоу. За тази цел разполагам с артистичен екип със съдии, гардероб, помощник режисьор. Работата ми е да координирам всички тези елементи от шоуто.

Какво се е променило в Цирк дьо Солей и в цирковото изкуство изобщо през последните 30 години?

Аз смятам, че благодарение на Цирк дьо Солей цирковото изкуство се промени много. През последните 30 години нашият цирк показа, че могат да се използват животни, акробати с умения на много високо ниво и зад тях да стои цяла сюжет. Такова нещо не е съществувало преди.

Сега, след като обърнем внимание на цирковите фестивали, виждаме много по-артистични участници от преди.  Тогава ставаше дума само за опасността и физическата издържливост, сега към тях се добавят поезия и красота, които създават определена атмосфера и карат хората да казват "Уау!”.

1916970

Посещавали ли сте България преди и познавате ли български циркови артисти?

Работил съм с двама българи, които започнаха от ниска позиция и малко по малко създадоха фантастичен собствен номер, след което бяха наети като артисти в цирка. Бил съм в София с Alegria за една седмица и нямах достатъчно време да разгледам града и да видя други представления. Не бих казал, че познавам български циркови артисти, но се надявам този път да имам повече време да ги видя.

Колко дни ще е престоят Ви в България?

Само една седмица.

Какво да очакват хората от шоуто?

Трябва да очакват шоу със сюжет базиран на истинска история, в която създателят на шоуто претърпява инцидент и чупи краката си и животът му се променя коренно. Той се учи как да ходи отново, как да се влюби отново и как да се довери на хората отново. Шоуто ни показва как трябва да се изправим срещу проблема си, да бъдем силни и да го преодолеем.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ