5 безумни начина, по които учените са гледали на жените в миналото

24.06.2019, 15:00

Прекаленото учене щяло да доведе жената до безплодие

   
 
5 безумни начина, по които учените са гледали на жените в миналото

Нека не се самозалъгваме - в 21 век хората вярват във всякакви безумни неща относно човешкото тяло. Но също така би било неразумно да смятаме, че нищо не се е променила. Ето и пет начина, по които учените са гледали на жените в миналото. 

 

1. Древният римски автор, философ и натуралист Плиний Старейши съставил енциклопедия, озаглавена "Естествена история", в която отделил цял раздел на различните "сили", които менструиращите жени притежават. Оказва се, че жените по време на цикъл се радвали на най-различни способности, като например да подлудят глудница кучета или пък да избият цял рояк пчели. Не само това, но и според писанията на Плиний те могат да накарат желязото да ръждяса, слоновата кост да загуби своя блясък, а стоманените остриета да станат тъпи. Днес мъжете си знаем, че по време на "този" момент от месеца жените се превръщат в природна сила, ама чак пък толкова.

2075854

 

 

2. За човек, смятан за учен, Аристотел е имал някои доста неудачни представи за жените. Например, той е вярвал, че жената е "непълна версия" на мъжа и като такава тя не само следва да стои някъде под свободния мъж и малко над робите, но дори е смятал, че притежава малко по-малко зъби в сравнение с отсрещния пол.

2075858

 

3. Лекарят Хипократ пък заслужава днешното ни внамине заради това, че е установил феномена на истерията - психологическо състояние, което е било приписвано единствено на жените (често с дискреминиращи и дискредитиращи цели). Общо взето, това е бил термин, който е описвал почти всичко, което може да се обърка с умственото и/или физическото здраве на жената. Причината? Ами, по това време се е смятало, че причината за състоянието е т.нар. "скитаща матка". Векове наред хората са вярвали, че утробата на жената се е въртяла в тялото на жената като някакъв паразит. 

2075857

 

4. Викторианската епоха се е отличавала с голяма стигма по въпросите около мастурбирането. Хората смятали не само, че подобно стимулиране е неморално, но и изключително вредно дори в медицински термини. Според някои то можело да доведе до слабо развитие, като например до това на момичетата да не им пораснат гърдите.   Така, например, Джон Коуън пише в "Науката за нов живот", че "момичетата, които са се отдавали на мастурбиране... обикновено показват силни индикации за провал в развитието на жлезите им. Такива лица са склонни да бъдат плоскогърди... ". Подобни митове били толкова широко разпространени, че за да се предотврати мастурбацията, някои лекари дори извършвали клитордектомия на млади момичета. 

2075856

 

5. За разлика от съвременните жени, които често превъзхождат мъжете в университетите, някога се е смятало, че жените, които четат прекалено много, са изложени на безплодие. Такава е била не безизвестната теория на професор от Харвард, на име Едуард Х. Кларк, който пише в "Сексът в образованието", че "прекалено много учене може да доведе до жените до безплодие и раздразнителност". Загриженият Кларк препоръчвал момичетата да получават ограничено обучение, за да не увреждат здравето си. 

2075855

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ