3 от най-странните животни на Земята!

05.01.2022, 10:00

Част 1

   
 
3 от най-странните животни на Земята!

За последните месеци научните среди, а заедно с тях и цялата общественост станах буквално неудържими в идеите си за далечни космически полети и прочие космически обекти с главната цел да намерят живот извън Земята. Но и на нашата планета има ужасно учудващи създания, които с лекота могат да минат за извънземни.

Гарван Гробар

1883760

Гарванът, познат още и като гарван гробар, е едра чисто черна птица от семейство Вранови. Среща се цялата територия на Северното полукълбо, включително и в България. Гарванът е най-тежката врабчоподобна птица. Възрастните птици имат средна дължина от 63 cm и маса от 1.2 kg. Може да живее до 21 години на свобода.

Гарванът се смята за най-интелигентата птица. Притежава завидни умствени способности, може да брои, има добра памет, известни са случаи и на заучаване на думи.

Прилепи

1883759

Прилепите са разред дребни животни от клас Бозайници (Mammalia). Характерно за тях е, че предните им крайници са прераснали в крила. Прилепите са единствените бозайници, които могат да летят активно, макар че някои други видове са способни да прелитат на ограничено разстояние.

В западната култура прилепът често е символ на нощта и нейната предвещаваща същност. Прилепите са тясно свързани с вампирите, които според преданията могат да си променят формата в тази на прилеп, мъгла или вълк. Те символизират също така призраците, смъртта и болестите.

Прилепите се свързват с нощни злодеи и герои като Батман и граф Дракула. В Обединеното кралство всички прилепи са защитени със Законите за дивата природа и природат.

Морски дяволи

1883761

Морските дяволи са разред хищни костни риби, притежаващи месест израстък на главата, действащ като примамка. Предполага се, че са възникнали в един кратък период от началото до средата на периода креда, преди около 100 – 130 млн. години.

На дължина морските дяволи достигат от 20 cm до над един метър, при тегло до 45 кг. Цветът им варира от тъмно сив до тъмно кафяв. Имат огромни глави и големи усти с наклонени навътре зъби.

Повечето възрастни женски морски дяволи имат луминисцентен орган, който служи за примамване на плячката в тъмните и дълбоководни води, но също така служи и за да привлече вниманието на мъжките с цел улесняване на чифтосването.

Поради това, че притежават тънки и гъвкави кости, морските дяволи са в състояние да разтегнат и двете си челюсти заедно със стомаха до огромни размери, което позволява да погълнат плячка до два пъти по-голяма от тази на тялото им.


   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ