"Любовни" песни, които не значат това, което си мислите, че значат

20.06.2019, 13:00

Нека хвърлим малко светлина върху нещата, които слушате

   
 
"Любовни" песни, които не значат това, което си мислите, че значат

Can't Feel My Face на The Weeknd е може би най-съвременната песен в настоящия списък, но трябваше да я споменем заради огромната популярност, на която се радва. Но направо по темата. Не, тази песен не е за сковаващата лицето на лирическия герой любов по някоя девойка. Това, което сковава лицето, на певеца е всъщност ексесивната употреба на кокаин. 

And I know she'll be the death of me/ at least we'll both be numb/ And she'll always get the best of me/ the worst is yet to come

 

Like a Virgin на Madonna не е за девственица. Текстописецът Били Стайнберг споделя, че песента е за опита му във връзките и как в началото на всяка нова се чувства "девствен" в емоционален план. По дяволите, най-вероятно ви е ясно, че Madonna  може да е всичко друго, но не и такова момиче (имаме предвид девствено). 

I was beat, incomplete/ I'd been had, I was sad and blue/ But you made me feel Yeah, you made me feel/ Shiny and new

 

There She Goes на Sixpence Nonethericher звучеше навсякъде по радиото в края на 90-е. Най-вероятно текстът ви е накарал да си мислите, че песента е за някаква девойка, но всъщност става въпрос за злоупотребата с наркотици. Или по-конкретно с хероин. 

There she blows/ There she blows again/ Pulsing through' my vein/ And I just can't contain/ This feelin' that remains.

 

Не мисля, че съществува човек, който да е пропуснал веселия ритъм на My Sharona на The Knack. Ако сте от тези щастливци, може би ще ви е интересно да разберете, че песента не е обикновена любовна песен. Всъщност тя разказва за връзката на тогавашния 25-годишен барабанист на бандата с 16-годишно момиче на име Шарона. От текста изглежда, че човекът е бил доста нетърпелив да си го получи. 

Such a dirty mind, always get it up/ For the touch of the younger kind/... When you gonna give it to me/ Give it to me/ It's just a matter of time Sharona

 

Tutti Frutti на Little Richard е песен, на която най-вероятно сте се забавлявали милиони пъти, особено като по-млади. Но заслушвали ли сте се в текста? А трябва! Песента е за човек, който си го получава от две момичета (Сю и Дейзи) и иначе сладкият израз "tutti frutti" реферира най-вероятно към задните им части. Не само това, но четейки лириките преди да бъдат променени от цензурата, разбираме, че лирическият герой е имал и планове за тези задни части, а и също така как да ги реализира.

Tutti Frutti, good booty / If it don’t fit, don’t force it / You can grease it, make it easy. 

 

Кой не се е разтапял по Every Breath You Take на The Police. И не ви виним - просто няма как да игнорирате това нежно звучене. Ако проследите лириките обаче, ще разберете, че зад тях става нещо много по-зловещо, отколкото би ви се искало. С други думи, песента не е за простите, но силни чувства на любов. Песента е за обсесивен любовник и преследвач, който жадува за контрол над обекта на желанията му. 

Every breath you take/ Every move you make/ Every bond you break/ Every step you take/ I'll be watching you

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ