Един пример за "ефекта на Страйсънд"

18.04.2019, 11:00

Или какво можем да научим от цензурата върху Алекс Джоунс и "Infowars"

   
 
Един пример за "ефекта на Страйсънд"

Алекс Джоунс, водещият на противоречивото онлайн предаване "Infowars", беше блокиран съвсем наскоро от Apple, което създаде домино ефект - редица големи тех компании, включително Facebook и Youtube, направиха същото (за справка, Twitter се разграничиха). Но ефектът на домино не е единственият ефект, който Apple създаде.

Image result for domino effect gif

На първо място, кой е Алекс Джоунс? С няколко бързи думи, Джоунс изгради кариерата си като радио водещ и голям поддръжник на републиканците на гърба на множество конспиративни теории, които намираха бяла светлина благодарение на създадената от него медия. Наред с теориите за рептили, управляващи света, може би най-скандалната последва масовата стрелба в щатското училище "Санди Хук”, по време на която загинаха 20 ученици. На базата на трагедията, Джоунс разпространи новината, че стрелбата всъщност е театър, зад който стоят "левите" и техният мотив да отнемат правата на американците да носят оръжие. Като резултат от теорията, че избити деца няма, а скърбящите родители са просто актьори, семействата на загиналите бяха систематично тормозени от привърженици на "Infowars".

Като основание, технологичните гиганти обаче не посочиха разпространението на "fake news". Те посочиха, че Джоунс систематично е нарушавал стандартите им във връзка с т.нар. "език на омразата". Блокирането на Джоунс и "Infowars" от социалните мрежи беше последвано от голяма вълна недоволство, дори между тези, които меко казано недолюбват водещия. Някои посочиха, че големите компании са създали координиран монопол, други се притесняваха за собствената си свобода на словото. Истината обаче е, че Facebook, Apple и Youtube са частни компании, което означава, че Първата поправка не важи в настоящия случай. 

 

Но да се върнем на основния въпрос - какъв друг ефект създаде Apple със своите действия да цензурира изтрещелия водещ? Опитът да се запуши устата на Джоунс всъщност доведе до неговото популяризиране. Познат като ефект на Страйсънд (наименуван така покрай американската актриса Барбра Страйсънд), феноменът се наблюдава, когато систематичната цензура води до масово разпространение на информацията, която бива таргетирана. 

Като пример за това, свалянето на апликацията на Infowars направо избухна след скандалната случка покрай Алекс Джоунс. Според експертите, нейните сваляния са се повишили с цели 10 пъти.

Но в края на краищата две неща са сигурни:

Първо, Алекс Джоунс няма да липсва в интернет на никой човек със здрав разум, но ще се превърне в мъченик за останалите без такъв.

Второ, ако социалните мрежи не спазват последователно собствените си стандарти, а ги прилагат избирателно спрямо идеологическите си опоненти, те са застрашени да станат идеологическо оръжие в ръцете на същите хора, които биват таргетирани и блокирани - в ролята им на парадигмален пример за лицемерието, непоследователността и тоталитарните тактики на "левите". 

Image result for alex jones gif

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ