Древен медицински текст

30.03.2018, 15:00

Той е бил скрит под ръкописи с химни от 11 век

   
 
Древен медицински текст

Някои древни текстове са загубени през векове. Други, са доста необикновени и технологията може да ги върне към живота.

Вземете така наречения Galen Palimpsest. Листата на пергамента на ръкописа, обвързани с кожа, съдържат химни от 11-ти век. Под тези надписи обаче има по-ранен медицински трактат - сирийски превод на текст от Гален от Пергамон, лекар и анатомик, лекувал на римски императори. "Малкият текст на Гален ще се изправи пред съвременната технология", отбелязва "Ню Йорк Таймс" през 2015 г. (Статията също цитира учен, който обобщава философията на Гален, която включва теории за балансиране на тялото като " Независимо от това: Изследователите все още искат да съберат колкото е възможно повече от тези писания, които са основополагащи за теорията на западната медицина.

Исторически погледнато, пергаментът е бил скъпа стока и обичайната практика била писателят да изтрива по-ранния текст и след това да изписва нов. Но това не означава, че най-долният слой е изчезнал завинаги.

По-рано този месец инструмент в Националната лаборатория SLAC на Министерството на енергетиката претърси шрифта с рентгенови лъчи, за да разгледа по-отблизо следите от текста, които са били погребани в продължение на хилядолетия.

2044963

Тази технология позволява на изследователите да погледнат по-отблизо многослойния текст, без да заплашват целостта на страниците. Чрез проникване в документа с рентгенови лъчи - вместо да се опитват да вдигнат по-новия текст от повърхността - "не е нужно да застрашавате част от документа, за да видите другия", каза Кристен Сан Джон от  библиотеката на университета "Станфорд", в съобщение .

Що се отнася до разграничаването на стария от още по-стария текст под него, изследователите уловили една подробност: погребаният сирийски текст е организиран хоризонтално, докато текстовете от ХІІ век вървят вертикално.

Отнема около 10 часа, за да се сканира страница, а екипът работи върху общо 26. Всяко сканиране съдържа повече данни, отколкото човек може да разчете. За да успее да обработи всичко, екипът работи с инструменти за машинно обучение. Снимките в крайна сметка ще бъдат добавени към цифрово издание с ръководител Schoenberg Institute for Manuscript Studies в Университета в Пенсилвания.

Сканирането донесло нови прозрения. Страница, която отдавна е била неразбираема, дори при предишни опити да се разчете с други форми на изображения, се оказа част от предговор. "Първите резултати са невероятно умопомрачителни", каза сепциалистът от класическият университет в Манчестър Петер Рорман пред ..Нюзуик''. Тъй като работата върви напред, изследователите се надяват, че текстът ще даде много повече информация за диагностицирането.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ