Всички сме изпитвали "L'Appel Du Vide"...

20.06.2018, 14:00

... но не сме знаели, че се нарича по този начин

   
 
Всички сме изпитвали "L'Appel Du Vide"...

Гарантирано ви се случва да изпитате някаква емоция, за която обаче нямате име. Например, когато стоите някъде на високо и нещо в мозъка ви подсказва, че би било яко да скочите. Повечето хора, качвайки се на някой връх, ще направят няколко снимки, ще се повъртят известно време и после ще си тръгнат. Други обаче ще погледнат надолу и ще усетят този странен импулс. Не е нужно дори да имат самоубийствени намерения. Усещането просто ще се случи.

2070099

Е, оказва се, че усещането си има име - "L'Appel Du Vide" (или "призивът на празнотата"). По-техническото му име е "феноменът на високото място", но името е малко подвеждащо, защото подобно усещане може да ви връхлети и в различен контекст: да кажем, когато сте на перона и идва влак. В общи линии, всеки път, когато границата между живота и смъртта е лесно прекосима, "празнотата" може да ви "призове".

2070098

Колкото и обаче да е противоречиво, този феномен може би се дължи на подсъзнателен нагон за живот: сякаш умът си фабрикира изкуствена заплаха, като реакция срещу признаци, които разпознава като опасни. Така че следващия път, когато почувствате желанието да направите нещо фатално, знайте, че или обичате живота твърде много, или не достатъчно. Както при скачането, няма среден път.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ