Видео с Анатолий Дятлов година преди смъртта му: "Аз съм невинен"

06.06.2019, 15:00

За мъртвите хубаво или нищо... тук сме за "нищо"

   
 
Видео с Анатолий Дятлов година преди смъртта му: "Аз съм невинен"

Да кажем, че един човек е виновен за аварията в Чернобил е нечестно и глупаво. Анатолий Степанович Дятлов стана изкупителна жертва поради своята арогантност и нелепост, но наказанието, което получи за нещата, които направи, последствията, които предизвика за милиони хора е леко казано недостатъчно.

Ако вече си гледал сериала с най-висок рейтинг в историята "Чернобил" или просто си се интересувал от историята за най-голямото престъпление на СССР знаеш кой е  Анатолий Степанович Дятлов.

За всички останали обясняваме: Анатолий Степанович Дятлов заема длъжността на заместник на главния инженер по експлоатацията на АЕЦ Чернобил. Именно той работи в черната (после светва) нощ на 26 април 1986 година и независимо на огромното радиационно облъчване, което получава и лъчевата болест е осъден на 10 години в трудов лагер. От тези 10 Дятлов изкарва по малко от 3 и му е разрешено да се лекува в Мюнхен.

Това успява да удължи живота му с малко и той живее до 1995 година. През 2016 година се появява интервю с Дятлов, което е направено година преди да почине. Интервюто е разпространено от анонимен потребител с ник KruchinaFILM.

Видеото е на руски и ако не си го учил няма как да го разбереш. В общи линии Дятлов обяснява, че той не е виновен за аварията, а недостатъците на реактора РБМК-1000 и некомпетентността на служителите. Все пак е интересно да видиш човека отговорен в не малка част за смъртта на милиони хора. Сам си избери дали да му вярваш.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 17.05.2021 | 05:55
1 Не са виновни, нито Дятлов, нито СССР! Виновни са онези, комуто за пръв път е хрумнало, че е добра идея такъв тип електроцентрали въобще да се създаде. Човешкият фактор винаги ще го има и рискът от човешка грешка винаги ще присъства. Светът може да се захранва с електроенергия от достатъчно много, достатъчно мощни, напълно безопасни и много по-екологично чисти източници, като Слънце, Вода и Вятър...
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ