В търсене на най-странната банда в света, част VI

11.06.2018, 14:00

След слушане на тази банда, ще се чувствате здраво напушени

   
 
В търсене на най-странната банда в света, част VI

Ей, не е нужно най-откачената банда да е известна с това, че членовете й се избиват помежду си. Не е нужно да са събрали зоологическата градина, за да правят записи, нито целия психо-диспансер. Не е нужно да се въргалят във фекалиите си и да замерват публиката с тях. Просто някой път трябва да направят нещо нестандартно в музикален план, пък било то и да запишат 63-минутен албум от една песен. Да, само от една песен! 

Днес ви представяме Sleep. Sleep са stoner и doom банда от Сан Хосе, Калифорния. Ако сте слушали споменатите стилове, най-вероятно сте запознати с колко протяжни, дълги и тежки рифове се характеризират те. Не че е задължително, но не малка част от най-характерните stoner и doom песни често надвишават стандартите за дължина в музиката. Вместо 3-4 или 5-минутни парчета, тук едно парче може да достигне 10 или 15 минути. 

Това не е случайно. Повечето представители на двата стила са под влиянието на огромно количество марихуана, композирайки и записвайки творчеството си, което си личи по обложките, имената на подобен тип банди (да споменем няколко: Bongzilla, Weedeater, Bongripper, Stoned Jesus, Dopelord, Dopethrone и много други), заглавията на песните, както и от техните текстове. В случая обаче говорим за Dopesmoker на Sleep. 

2067227

Dopesmoker е 4-годишен проект от една песен, чиято дължина се разпростира до впечатляващите 63 минути. Представете си как три напушени музиканта влизат в сравнително авторитетните London Records, за да запишат това чудо, започващо бавно, протяжно и ескалиращо в думите "Drop out of life with bong in hand." Само за справка, това е звукозаписна компания, която е издавала музика на Rolling Stones, Рей Чарълс и Moody Blues. Може би не е изненада при това положение, че след като проектът бива завършен, от компанията отказват неговото издаване и разпространение. 

Легендата разказва, че от Sleep са изхарчили около 75,000 долара от отпуснатите им за записи пари, но за усилватели (така че албумът да притежава различни нива на звука) и бог знае колко за трева (така че да се настроят подходящо за записи). След множество опити песента да бъде разделена на отделни сегменти, така че да се получи в крайна сметка албум с по-стандартна структура, звукозаписното студио съвсем отхвърля амбициозния проект. Е, шегата е била за тяхна сметка, защото днес Dopesmoker се приема за един от най-култовите албуми в ъндърграунд рок и метал сцена. Или песни. Абе, няма значение.

Приятно слушане! 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ