9 неща, които жените могат да правят, а вие - не!  2 Виж всички снимки

18.05.2019, 16:00

Не че искаме да правим всички тези неща...

   
 

1. Жените могат да носят мъжки дрехи на работа.

Нека започнем с това, че една от пречките мъжете да НЕ носят - да кажем - женски дънки е, че те се нуждаят от повече пространство в долната част на панталона. Това е базова анатомия! Разбира се, една рокля не би създала подобен проблем. Ако някой иска да си надене такава, то той ще трябва да носи етикета "травестит", "кросдресър" или, както е популярно напоследък, "джендър".

2063844

Разбира се, докато голяма част от Западния свят се чувства все по-комфортно с идеята за подобни етикети, всъщност носенето на високи токчета, рокли и/или корсет на публично място все пак ще накара редица хора да си обръщат главите и не по положителен начин. Жените, от друга страна, могат да носят мъжки дрехи без необходимо да им се лепват такива определения. Не казваме, че мъжете ТРЯБВА да носят рокли, нито че мъжете ПРИНЦИПНО ИСКАТ да го правят. Просто отбелязваме факт.

2. Жените могат да се наричат една друга "атрактивни".

Жените са характерни с това, че често изпадат в конкурентни и съпернически настроения. Също така обаче жените често могат да се подкрепят взаимно по начини, по които на мъжете обикновено не им е позволено. Жените, например, могат да правят комплименти за външния вид на своята приятелка без това да изглежда "гей". Хетеросексуалният мъж обаче би отключил негативно отношение към себе си, ако употреби думата "секси" по отношение на своя другар.

2063836

"Мога да разбера защо жените си падат по него", например, е ок. "Хубава прическа" е достатъчно безопасно твърдение, за да мине. Комплимент като "Пич, готини плочки" е на ръба, но е разрешен в определен контекст, да кажем - среда, ориентирана към упражненията. Но "О, човече, ти изглеждаш секси в този потник"? не е хич социално приемливо. Освен може би иронично.

3. Жените могат да танцуват заедно.

Танцът е готина форма на себеизразяване. Ако жените обаче си мислят, че мъжете са нелепи, защото не се отпускат достатъчно в групова обстановка с членове от противоположния пол, това не е нищо в сравнение с дискомфорта, който повечето мъже изпитват, когато танцуват около други мъже. 

2063837

4. Жените могат да се докосват помежду си открито.

Виждали ли сте някога двама мъже да се прегръщат? Приетият стил е т.нар. "bro grab": прегръщането става с една ръка, след което следва няколкократно потупване по гърба на другия. Може да се каже, че физическата интимност е смекчена с лека форма на физическо насилие. Колкото и да е дълго прегръщането, с ритмичното потупване се получава моментно прекъсване, което отвлича вниманието от общия дискомфорт. 

2063845

Жените, от друга страна, могат да се прегръщат, да държат ръце или дори да се целуват взаимно, без намек за хомофобска тревога или личен дискомфорт (не, че всяка жена се възползва от този вид физически контакт, разбира се). Успокояващият несексуален контакт между жените се насърчава още от ранна възраст. За разлика от тях, мъжете често са обезкуражавани да се докосват, освен ако не се стига до някаква степен на физически конфликт.

5. Жените имат опции с оглед на противозачатъчните средства.

Презервативите, разбира се, са най-ефективните контрацептивни средства. Жената обаче, ако не иска да забременее, в допълнение към кондомите притежава и много други опции: хапчета, пръстени, диафрагми и други. Всички тези средства позволяват на жената да редуцира възможността за възпроизводство, но и също така да промени мнението си за в бъдеще. Мъжете, от своя страна, като алтернатива притежават единствено.... вазектомията. Така че изборът е или гума, или хирургия. 

2063840

6. Жените могат да се измъкват с проявата на сексизъм.

Ако една жена каже, че "всички мъже са копелета", е много по-вероятно да се измъкне, отколкото, ако някой мъж направи твърдението, че "всички жени са кучки". Социалните норми във втория случай диктуват, че той е сексист. Разбира се, нито едно твърдение, което се опитва да обиди някой пол като цяло, не е нито вярно, нито приемливо. 

2063839

7. Жените могат открито да притежават секс играчки.

Колко мъже познавате, които си признават гордо, че притежават изкуствена вагина, да кажем? Поради различни причини жените понякога имат по-голяма трудност да се наслаждават сексуално, отколкото мъжете, докато повечето мъже се задоволяват с това, което бог им е дал - ръцете.... и може би известно количество лубрикант. Ето защо жените често са насърчавани да използват сексуални помощни средства, които ще им помогнат да стигнат до оргазъм без партньор.

2063838

Мъжете, от друга страна, обикновено са обезсърчавани от притежанието на секс играчки за лична употреба. Типичният страх е, че един потенциален романтичен партньор или пък дори приятелите биха помислили мъж, нуждаещ се от изкуствена вагина, за сексуален девиант или жалък загубеняк. 

8. Жените могат открито да експериментират със сексуалността си.  

Докато винаги ще има отричащи, заблуждаващи се и дори нетолерантни гадове, по правило експериментирането със сексуалността изглежда като "страхотна идея", ако участниците са жени. Една жена може да бъде считана за хетеро, дори гордо да си признава, че е преминала през "хомо" фаза в колежа. За съжаление, повечето мъже не могат да признаят, че са преминали през подобна фаза, без значение дали им е харесала или не, без да се страхуват, че ще бъдат окончателно набелязани като "гейове". 

2063843

9. Жените могат да преминават през аборт без значение от мнението на бащата.

Не че някой ТРЯБВА да прави аборт (това е съвсем различна тема за разговор), но все пак в повечето случаи абортите са легална опция за жените, които поради една или друга причана са склонни да преминат през процедурата. Ако жената вземе това не леко за нея решение, то все пак си е нейно, независимо дали мъжът е съгласен или не. Мъжът, разбира се, не може да избере аборт без съгласието на жената, защото това би било незаконно, неморално и чудовищно.

2063842

Но ако една жена направи аборт без съгласието на бащата, това е сравнително приемливо - социална норма, относно която мъжете, които наистина искат да поемат грижа за благосъстоянието на неродените си деца, са меко казано разочаровани. Ето защо има мъже, които искат повече принос и признание що се отнася до процеса на вземане на решения.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ