5 общо споделени, но грешни, вярвания...

20.06.2018, 17:00

... развенчани от науката.

   
 
5 общо споделени, но грешни, вярвания...

1. Използваме само 10% от мозъка си.

Вярно е, че не знаем адски много неща за този орган, но това, което учените със сигурност знаят, е, че мозъкът функционира постоянно и то целият. Някой някога да е казал "Чудесно! Имате мозъчен тумор, но е в онази част на мозъка, която не ползвате"? Няма и да чуете подобно нещо. Макар че мозъкът тежи само няколко килограма, той хаби огромно количество енергия: изисква около 20% от целия кислород и глюкоза, внесени в тялото. Изключително малко вероятно е мозъкът да е еволюирал в настоящата си форма, ако беше предимно безполезен.

2070180

 

2. Мълнията не пада никога на едно и също място два пъти.

Това е често срещан идиом, който означава, че нещо лошо няма да се случи два пъти. Ако трябва обаче да сме буквалисти, това е тотално грешно - поне що се отнася до мълниите. Мълниите не се интересуват къде ще паднат. По-високи обекти, като например дървета и небостъргачи, обикновено са целевият избор, защото съществува по-малко разстояние между тях и източника на мълнията. В действителност, мълниите удрят Empire State Building около 100 пъти годишно.

2070179

 

3. Косата и ноктите растат и след смъртта на тялото.

За да се получи така, очевидно е, че човек трябва да продължи да приема хранителни вещества. Но пък това някак си по дефиниция противоречи на състоянието, за което говорим. Така че няма начин мъртвото тяло да произвежда достатъчно кератин, за да поддържа растежа на косми и нокти.

2070178

 

4. Отнема 7 години организмът да смели дъвка.

Дъвкавата не отнема седем години, за да се усвои от организма. Всъщност организмът дори изобщо не я усвоява. Освен малка част от подсладителите и ароматизантите, човешкото тяло няма какво друго да използва. По-голямата част от гумата е направена от каучукови полимери, известни като еластомери, заедно с глицерин и растителни масла, които правят дъвката мека и влажна. След като тялото е извлякло малкото нужно, останалата част се предава нататък като отпадък, точно както всичко останало.

2070183

 

5. Антибиотиците убиват вируси.

По дефиниция, антибиотиците се саморазправят с бактерии. Настинките и гриповете са вируси, което означава, че ефект от употребата на антибиотици върху тях - няма. Докато някой може и да си мисли, че приемането на такива лекарства ще му помогне по някакъв начин, всъщност антибиотиците могат да причинят сериозни проблеми, когато взимането им не става по предназначение.

2070181

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ