10 факта за белите плувци
14.04.2014, 17:04
10 факта за белите плувци
Поглед към съдбата на сперматозоида

Какво знаете за сперматозоидите? Че са бели и с опашки? Не е достатъчно! Академия Div е тук, за да ви образова и то не в коя да е сфера, а във възможно най-мъжката. Представяме ви 10 факта за белите плувци a.k.a. сперматозоидите a.k.a. белогвардейците a.k.a. верните служители на Патьо и т.н., и т.н.

1. Не всички сперматозоиди са еднакви

Да, би било готино да си имаме милиони перфектни сперматозоидчета, но истината е, че много от тях са деформирани. И под деформирани имаме предвид с две главички, две опашки, без опашки, прекалено малки или прекалено големи и т.н.

2. Трудят се здраво

Е, не всички от тях, но повечето здраво се бъхтят, за да се доближат до яйцеклетката.

3. Има разлика между "семенна течност" и "сперма"

Често двата термина се използват като синоними, но всъщност това са различни понятия. Спермата всъщност е част от семенната течност, в която има още фруктоза, протеолитични и други ензими, чиято функция е да подпомогнат придвижването на спермата.

4. Надпреварата им е жестока

При еякулация средно "излизат" по 200 милиона сперматозоида.

5. На сперматозоидите не им е необходимо да се движат, за да оплодят яйцеклетката

Това твърдение е вярно и не е вярно. За да се получи оплождане по естествен път, все пак сперматозоидът трябва да може да се движи, за да проникне. Но при процедура ин витро сперматозоидът се инжектира директно в яйцеклетката и поради тази причина не му е необходимо да се движи.

6. Сперматозоидите не знаят винаги къде отиват

Всички онези подигравателни картинки, в които белите войници са се загубили и се чудят накъде е правилния път, се оказват истина. В действителност едва половината от сперматозоидите, които са отделени при еякулацията, стигат до яйцеклетката. Останалите се въртят в кръг.

7. Трябва да държим войниците на хладно

За да бъде спермата ви здрава, тестисите трябва да са с по-ниска температура от тялото. Затова и боксерките са препоръчителното бельо.

8. Различията между мъжете и жените

Жените се раждат с броя яйцеклетки, който ще им е необходим за цял живот. Мъжете произвеждат нови сперматозоиди непрекъснато.

9. Има значение какво ядем

Наясно сте, че храната влияе на качеството на спермата. Вече сме говорили за това, така че няма да се повтаряме. Само ще напомним - хранете се качествено.

10. Сперматозоидите са мъжки и женски

Едните носят X хромозомите, другите - Y хромозомите. "Мъжките" са по-бързи, "женските" са по-силни, така че битката между половете стартира в самото начало...

Сподели във:
Още от