10 интересни неща, които не знаете за Северна Корея

28.11.2014, 13:25

Странните приумици на местната комунистическа партия

   
 
10 интересни неща, които не знаете за Северна Корея

Северна Корея е една от най-странно ръководените държави по света. От десетилетия е в плен на комунистическия режим, като всяко действие и изречена дума от обикновения човек се контролират най-строго. Тази страна е постоянна заплаха (поне така твърдят Ким Ир Сен, Ким Чен Ир и Ким Чен Ун), както за съседите си от Южна Корея, така и за целия свят. Дали това е така никой не може да каже, но фактите, които ви поднасяме, са доста интересни и предлагат един по-различен ъгъл на състоянието на тази загадъчна държава.

1. Марихуаната е легална

1443619

Няма наложена забрана върху употребата на марихуана. Обикновените местни жители я познават като лекарство и я пушат редовно. За разлика от нея, разпространяването и употребата на твърди наркотици водят до смъртно наказание.

2. Няколко американски войници бягат в Северна Корея през 1962 г.

1443611

През август 1962 г. Джеймс Дреснък дезертира от американската армия и влиза нелегално в Северна Корея. Скоро след пристигнаето си се запознава с Лари Алън Ашбиър, Джери Париш и Чарлс Робърт Дженкинс, които имат същата съдба като него. Местното правителство ги използва като представители на Запада, които са преминали на страната на комунистите. Те са принудени да служат за разпростаняването на пропагандата на севернокорейските идеи сред населението. През 1966 г. четиримата мъже решават да избягат, като търсят убежище в посолството на СССР в Пхенян. За тяхно нещастие са предадени обратно на местните власти. Без да имат особен избор, те се примиряват със съдбата си и до ден днешен живеят в азиатската страна.

3. Северна Корея е единствената държава в света, която разполага с пленен американски военен кораб

1443610

На 23 януари 1968 г. в международни води, на около 15 морски мили от територията на Северна Корея, разузнавателният кораб Пуебло е обкръжен и принуден да акостира на брега на азиатската държава. Екипажът му е арестуван и в продължение на повече от година издържа на мъченията, на които е подложен. В крайна сметка правителството освобождава всички американци, но задържа кораба, който краси като боен трофей едно местно пристанище и до днес.

4. Официално Северна Корея не е комунистическа държава!

1443613

През 2009 г. всички текстове, свързани с комунизма, са премахнати от конституцията на страната. Дори е променена официалната държавна марксистко-ленинистка идеология, приета през 1972 г. На нейно място се тиражира идеята, че държавата ще акцентира върху своето развитие, с наблягане върху политиката и икономиката. Все пак не става ясно каква идеология ще следва от тук нататък.

5. Годината не е 2013, а 102?!

1443616

Календарът Juche е въведен през 1997 г. Основава се на датата на раждане на Ким Ир Сен – 15 април 1912 г. Тази година се нарича Juche 1 и според създателите ѝ това е верният календар.

6. В Северна Корея се намира най-големият стадион в света с 150 000 седящи места

1443615

Стадионът почти не се използва за спортни мероприятия. Основната му функция са манифестации и представления в чест на партийните лидери. Намира се в Пхенян и е завършен през 1989 г. В края на 1990 г. на това място са избити значителна част от генералите на севернокорейската армия, които са уличени в заговор за убийството на Ким Чен Ир.

7. През 2012 г. археолози от Северна Корея обявяват пред света, че са открили мястото, на което е загинал последният еднорог

1443617

Археолозите твърдят, че са открили дворец на Крал Тонгмьонг, основател на корейското царство. Съобщението е обявено от Института по история на КНДР. Според него са открити думи, изваяни на една стена, на която пише "Еднорогът застава над леговището." Смята се, че думите датират от периода на царството Корио (918 - 1392 г.).

8. Има 51 социални категории, подредени според тяхната лоялност към режима

1443618

Въз основа на политическата, социалната и икономическата среда, както и на поведението на роднини, се определят категориите, в които попадат хората. От това зависи колко и какво ще ядат. Тази система засяга достъпа до образователни и трудови възможности. Най-общо казано, човек трябва да е верен и лоялен, за да може да се възползва максимално от възможностите, които правителството и Работническата партия могат да му предоставят

9. На границата с Южна Корея съществува призрачен град

1443609

Според местното правителство, село Кижонгдонг, разположено на границата с Южна Корея, е населено с 200 семейства. Те разполагат с детски център, детска градина, начално и средно училище, както и болница. Въпреки тези твърдения, от съседна Южна Корея твърдят, че това е един призрачен град, който насърчава южнокорейците да дезертират при своите врагове. До 2004 г. масивни високоговорители, монтирани на някои от сградите, излъчват пропагандни предавания, свързани с добродетелите на Севера.

10. От 20 години най-високият хотел в света – 105-етажната призрачна пирамида в Пхенян, е празен и незавършен

1443620

Хотел Рюгьон е проектиран да бъде най-високият в света през 80-те години. През 1992 г. строителството е замразено, тъй като страната навлиза в тежка криза след разпада на СССР. Според японските медии стойността на хотела е около 750 милиона долара, което е 2% от БВП на Северна Корея. В края на 1990 г. група от ЕС инспектира сградата и стигна до заключението, че тя не може да бъде завършена.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ