''High" ефект без наркотици 2

27.03.2018, 09:00

Халюцинации без наркотици могат да се постигнат изненадващо лесно

   
 
''High" ефект без наркотици

Човешкият мозък е забележителен. Той може да върши нещата, кото нашите роднини приматите са хиляди - може би дори милиони години далеч в еволюцията, а нашите най-сложни машини дори не са близо до конкуренцията с нашите висши съзнание и изобретателност.

И все пак тези 100 милиарда неврони също таа са невероятно крехки.

Ако най-малкото нещо се обърка с определена връзка - може би нещо забие, или се блокира определен невронен път - нещата могат да се разпаднат много бързо.

И далеч не е изненадващо, че дори и без никакви наранявания или структурни неизправности, човешкият мозък може да започне да функционира странно сам по себе си - оказва се, че е учудващо лесно да го подведете и да започнете да виждате и чувате неща, които всъщност не са там.

И не, ние не говорим за вземане на куп тежки наркотици, за да се стигне до халюцинация. Мозъкът може да направи всичко това сам, просто трябва да знаете как да го манипулирате правилно.

Тъй както момчетата в това Scam School видео от 2016 демонстрират, ако създадете ситуация на интензивно сетивно лишение, използвайки някои достъпни предмети от домакинството, можете да предизвикате някои наистина силни халюцинации, които да объркат както с усещането за зрително възприятие, така и за звук.

Ще ви трябват:

Листове тънка, бяла хартия 
Марля
Гумени ленти 
Ножици, ленти, телбод и връзка
Видео от YouTube със стар телевизионен бял шум или статичен сигнал, който работи непрекъснато в продължение на поне 30 минути 
Слушалки

Гледайте видеоклипа, за да разберете как се използват всяко от тези неща, за да се лиши от всеки сетивен вход и да опитате сами.

Ефектите обикновено започват да се проявяватслед след около 10 до 30 минути.

След 20 минути момчетата от Scam School съобщават, че виждат "шарени цветове", както когато разтривате клепачите си, които скоро ще формират форми като силуети на динозаври, медузи и окото на Саурон.

Едното момче чува писъци, а другото чува смях.

Звучи ви като глупости? Е, разбира се, трябва да вземем думата от двама пичове в YouTube за чиста монета за този конкретен сценарий, но това, което правят, всъщност следва принципите на действително научно явление, известно като ефекта "Ганзфелд".

2043515

Ефектът на "Ганцфелд" описва как, когато се изложите на "неструктурирано, унифицирано стимулиращо поле" - като гледане на черно поле и постоянно слушане на телевизионно пръщене - мозъкът ви реагира чрез усилване на нервния шум в опит, за да открие липсващи визуални сигнали.

Това може да доведе до визуални и слухови халюцинации, каквито описват момчетата във видеоклипа.

Разбира се, всеки човек ще изпита ефекта по различни начини.

Когато Дерек от "Веритазиум" опита своя собствена версия на сензорните лишения - затваряйки се в тъмна, ултра тиха анемоична камера за 45 минути - той разкри, че липсата на стимулация ще ви побърка. Съобщава за няколко странни усещания ,

"Може би най-странното нещо, което забелязах, беше усещането за сърцето ми", казва той.

"Просто се чувствах, като че ли наистина изпомпваше и аз можех да се чувствам, почти как кръвта ми се движи. Не като че ли го слушах, по-скоро го усещах. И се чувствах така, сякаш сърцето ми разтърсваше тялото ми. Това беше нещо странно.''

В тази ситуация Дерек не изпитва халюцинации сам по себе си, но онова, което той описва за сърцето си, предполага, че мозъкът му усилва усещането при липса на каквито и да било стимули.

Интересното е, че изследователите демонстрираха подобен ефект в един експеримент през 2015 г., когато помолиха доброволците да се вглеждат в очите на другия за 10 минути направо.

"Участниците, които се гледаха в очите, отбелязаха, че са имали убедително преживяване, за разлика от всичко, което са се чувствали преди", заяви Християн Джарет за изследването на британското психологическо дружество "Research Digest" по онова време.

Това е неточна наука, разбира се, защото мозъкът на всеки човек реагира по различен начин на странните неща, с които му влияем (фигуративно), но да опитаме метода на Scam School и да видим какво ще се случи. Просто, ако Supreme Being от Time Bandits ви побърка, не ни обвинявайте. :)

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ