5 Технически компании, които превзеха света през последните години
Автор: div.bg 04.05.2018, 15:05
5 Технически компании, които превзеха света през последните години
... и няколко любопитни факта за тях.

Може да се оплаквате колкото си искате от капитализма и технокрацията, но сме сигурни, че ще го направите я от "умния" си телефон, я от супер лекия си преносим компютър. Ако непрекъснато ви сърби да си купувате всяка най-нова техника, която излиза, проблемът ви си е персонално ваш. Не може да отречете обаче, че техническите гиганти и корпорации наистина промениха света през последните години. За добро или лошо това е факт. Ето и някои от водещите компании, които със сигурност са докоснали и вашето ежедневие.

AMAZON

CEO: Джеф Безос

Пазарна стойност: 719.1 милиарда долара

Ръст през последните десет години: 2020%

Създадена през 1994 г. в гаража на Безос, днес AMAZON е най-големият сайт за онлайн търговия на стоки и услуги. В самото си начало компанията е ограничена до продаването на книги, но впоследствие се разраства, включвайки хранителни стоки, изкуствен интелект, автомобилни принадлежности, играчки, музика и стотици други категории. Интересен факт е, че преди да се спрат на името "Amazon", сайтът е щял да се казва "Cadabra.com"

2056009

 

APPLE

CEO: Тим Кук

Пазарна стойност: 875.3 милиона долара

Ръст през последните десет години: 770%

Тази компания не се нуждае от интродукция, просто е нужно да си пуснете наградения със Златен глобус филм"Стив Джобс". APPLE стартира през 70-те, а днес е известна с един от най-успешните модели мобилни телефони на всички времена - iPhone. Интересен факт е, че създателят на компанията Стив Джобс е бил уволнен от APPLE през 1985 г. 

2056007

 

FACEBOOK

CEO: Марк Зъкърбърг

Пазарна стойност: 520 милиона долара

Ръст през последните десет години: 483%

Тук отново имаме компания-феномен, за която е създаден цял Холивудски филм - "Социалната мрежа". Филмът разказва за създаването на най-масово използваната социална мрежа в света, както и за обвиненията към Зъкърбърг в плагиатство на идеи.

2056003

 

Microsoft

CEO: Сатя Надела

Пазарна стойност: 724.2 милиарда долара

Ръст през последните десет години: 231%

Поредният техно-гигант, създаден през 70-е. Първичното публично предлагане (ППП) отнема десет години и превръща Бил Гейтс в милионер. Оттогава насам светът използва софтуера на компанията по цял свят, което я превръща в една от най-надеждните технологични инвестиции.

2056012

 

TWITTER

CEO: Джок Дорси

Пазарна стойност: 24.15 милиарда долара

Ръст през последните десет години: - 28%

Интересен факт е, че създателите са обмисляли името "Friendstalker" за любимата платформа за изява на новия президент на САЩ. 

2056006

Сподели във:
Още от Пари