Олег Велинов: Снукърът е гладиаторски спорт
Автор: Неда Ковачева 09.07.2015, 11:07
Олег Велинов: Снукърът е гладиаторски спорт
Един разговор за шаха с топки, джентълменството и любовта към Левски

Всеки, който се интересува от снукър, знае кой е Олег Велинов. Името му неизменно се споменава при всяко събитие, свързано с този джентълменски спорт и това е така, защото от няколко години Олег се е посветил на каузата да популяризира и развива "шаха с топки", както още наричат снукъра. Решихме да поговорим с председателя на Българската снукър федерация за предстоящото голямо събитие у нас, за същината на спорта и за любимия футболен отбор.

Здрасти, Олег. След броени дни у нас ще се проведе поредното голямо снукър събитие – повторение на финала на Световното първенство между Стюарт Бингам и Шон Мърфи. Разкажи на нашите читатели повече подробности за предстоящите демонстративни мачове.

Идеята за подобно снукър шоу се роди много спонтанно и трябваше да бъде реализирана за изключително кратко време - по-малко от 2 месеца. Целта бе да популяризираме снукъра като спорт и в други градове освен София. За наша голяма радост срещнахме разбиране и подкрепа от г-н Стати Статев - ректорът на УНСС, г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична Община, г-н Димитър Николов – кмет на град Бургас и г-н Панайот Рейзи – кмет на гр. Созопол. Без подкрепата на тези общини и без нашите спонсори събитието нямаше как да бъде осъществено в тези кратки срокове. Лично мен фактът, че снукърът вече е спорт, ценен от държавата и от хората, ме мотивира още повече да работя за неговото развитие. Приятно е когато имаш съмишленици, които виждат, че снукърът е един образователен спорт, който учи младите на много качества, необходими в реалния живот.

А сега по същество. Мачовете ще се проведат на 17-ти юли в аула "Максима" на УНСС, София от 20:00 часа, на 18-ти юли в зала "Младост", Бургас от 20:00 часа и на 19-ти юли от 21:00 часа в амфитеатъра на гр. Созопол. Билети все още има в мрежата на Eventim и касите на EasyPay. В демонстративния мини турнир ще вземат участие и двама от най-добрите български снукър състезатели Братислав Кръстев и Георги Величков. Те ще изиграят по един фрейм както със Стюарт Бингам и Шон Мърфи, така и с двамата млади таланти - Оливър Лайнс и Джеймс Кейхил, които също пристигат от Англия за шоуто. Кулминацията ще бъде мач между Бингам и Мърфи във формата 4 от 7 фрейма, в който Мърфи ще се опита да вземе реванш от действащия световен шампион. Съдии на турнира ще бъдат световно признатите български рефери Пролетина Величкова и Десислава Божилова. Искам да благодаря на всички почитатели на снукъра, които ще подкрепят събитието чрез закупуването на билет и по този начин ще помогнат за финансирането му.

Кое е най-трудното в организирането на такъв тип събития у нас?

Най-трудното е да стиковаш графиците на звездите за едни и същи дати и да осигуриш достатъчно спонсори, за да можеш да осъществиш идеята. Също така е доста трудно да достигнеш за такъв кратък срок до всички фенове на спорта у нас, за да разберат за съществуването на турнира. Затова благодаря и на вас, че помагате да популяризираме демонстративните мачове.

За повечето любители на снукъра ти си лицето на този спорт в България. Колко хора обаче реално са ангажирани с популяризирането му у нас?

Много хора са ангажирани и помагат за развитието на спорта. Като се започне от всички деца, които вече го тренират по клубовете, мине се през всички утвърдени състезатели, треньори, съдийския екип, който не е никак малък, официалните спонсори и екипа на федерацията, Министерството на спорта, което също ни помага през годините, разбира се, Световната Федерация, която ни гласува доверие да бъдем домакини на ранкинг турнир през последните 3 години. Естествено, всички журналисти, които се интересуват от спорта и отразяват случващото се в България и в чужбина. Общо взето, ако трябва да назова точна цифра на хора, които помагат за популяризирането на спорта, не мога. Всички работим като един отбор и се стараем да бъдем пример за това как един не толкова популярен спорт преди години се превръща в спорт с много фенове и желаещи да се занимават с него.

В интервюта, които си давал преди 2-3 години, казваш, че бъдещето на снукъра у нас изглежда светло. Още ли си на това мнение и какво се промени през последните няколко години?

Искрено се надявам, че бъдещето е светло, защото все още не сме достигнали върха в развитието си. Когато вече имаме състезател в топ 100 на света, нещата ще станат по-трудни, защото и изискванията към него ще бъдат много по-големи. Тогава ще е най-сложно да се запази възходящата линия. Аз обаче съм уверен, че благодарение на всички хора, които ни помагат, всички фенове, които се интересуват от спорта, и помощта на държавата ще успеем да направим от снукъра един от най-гледаните спортове и в България, както това вече е факт в други европейски държави и, разбира се, Китай.

Ти как и кога се запозна със снукъра за първи път?

Аз гледах за първи път снукър някъде през 2002-2003 година, но вникнах в играта по-надълбоко през 2005 година, именно когато световен шампион стана Шон Мърфи (смее се). След това колелото започна да се върти и започнах да се занимавам и по-професионално със спорта. След като се върнах от студентска бригада в САЩ инвестирах всичките си спечелени пари и изтеглих кредит, за да отворя първия снукър клуб в България - "Олиснукър клуб". След това през 2008 г. основахме федерацията и т.н.

1533673Sporta.bg

Думата "снукър" неизменно върви в съчетание с "джентълменство". Каква е връзката им и това джентълменство може ли да се пренесе на българска почва?

Снукърът е равен на джентълменство, уважение, честност, феър плей. Снукърът е спорт между двама гладиатори, които на база психиката си и техническите си умения правят своята битка. Най-големият противник на масата си самият ти. Само от теб зависи какъв ход ще предприемеш и дали той е правилен. В заключение мога да кажа, че снукърът го наричат шах с топки. За разлика от шаха, в снукъра са много важни и техническите умения, защото трябва да изпълняваш прецизно и ударите по топките, което е изключително трудно под голямо напрежение. И да, джентълменството вече се пренесе в България.

Съществува ли умение или качество, което човек трябва задължително да притежава, за да започне да се занимава със снукър?

Снукърът е много трудна игра за разлика от други спортове. В нея, за да започнеш да изпитваш удоволствие, трябва здраво да се потрудиш. Затова някои от необходимите качества са: търпение, упоритост, самоконтрол, самодисциплина, здрава психическа устойчивост и задължително уважение към противника, трябва да умееш да губиш.

Знам, че освен всичко, си и запален левскар. Как стана част от голямата синя магия?

Левскар съм от много малък, може би 3-4-годишен. Честно казано нито майка ми, нито баща ми са били запалени левскари. Аз просто харесвах Левски (смее се). Постепенно това се превърна в мания през пубертета. Тогава имаше период, в който ходех на всички мачове на Левски в София и извън нея. Левски е начин на живот, начин на вълнение, начин да обичаш. Левски е голям отбор.

В българския футбол през последните няколко месеца се случват големи сътресения. Левски е с нови собственици, ЦСКА сще започне от "В" група, Локомотив София дълго време ще е извън елитното първенство. Как ще коментираш всичките тези събития?

Относно Левски мисля, че най-накрая ще поеме в правилния път. Смятам, че Иво Тонев е един много сериозен и отговорен човек и с финансовата дисциплина, която той и неговите колеги искат да наложат в клуба, Левски постепенно ще се стабилизира. В крайна сметка най-важното за Левски е да изгради един добър отбор, но в рамките на парите, които има, а не да трупа дългове. Според мен един футболен отбор е като една фирма. Ако няма печалби, не можеш да си позволиш разрастване, в случая - по-скъпи футболисти. Трябва да си извървиш пътя плавно и постепенно, за да получиш една устойчивост и надграждане в бъдещето. За съжаление, когато Левски влезе в Шампионска лига, моментът не беше използван за едно устойчиво развитие, а дори напротив - клубът тръгна надолу.

Относно ЦСКА смятам, че в крайна сметка избраха най-правилния вариант да си носят кръста до края. Колкото един футболен клуб е фирма, толкова и не е, особено когато става въпрос за Левски и ЦСКА. Ако ЦСКА бяха направили ново дружество, лично за мен това щеше да бъде огромно черно петно, което да остане по негативен начин в историята на клуба. В крайна сметка освен закон има и един вътрешен морал, който ако не се спазва, е много по-страшно от неспазването на закона, защото няма как да бъде заличено усещането у хората. А относно Локомотив София - много е жалко отбор, който може да играе в Лига Европа, да не го направи, защото има дългове. Какво да се прави - в България няма невъзможни неща. Това вече го казват и моите английски партньори, когато им разказвам какво се случва в у нас.

И за финал – подготвяте ли и други снукър изненади за българските фенове до края на годината?

България има договор за още три години за домакинство на турнир от световните снукър серии. Както знаете, това състезание се излъчва в ефира на най-големия спортен канал в Европа - "Евроспорт", с над 25 часа предаване на живо, което е безпрецедентна реклама на България и на българския спорт като цяло. Тази година сме домакини от 2-ри до 8-ми ноември. Имаме уверението на министъра на спорта г-н Красен Кралев, че ще направи всичко възможно въпреки ограничения бюджет да помогне за събитието. Имаме пълната подкрепа на нашите досегашни спонсори, които ще осигурят близо половината от необходимите средства за провеждането на турнира. За останалата част ще разчитаме на феновете на спорта, които ще си купят билет за турнира, както и на Министерството на младежта и спорта.

1533670

Сподели във:
Още от Интервю