Мелвил Пупо: Камен Калев знае какво иска, затова има собствен стил
Автор: Неда Ковачева 30.09.2015, 13:09
Мелвил Пупо: Камен Калев знае какво иска, затова има собствен стил
Говорим си със звездата в най-новия български филм "С лице надолу"

Мелвил Пупо е френски актьор, който има дългогодишна кариера във френското кино. 42-годишният парижанин е в главната роля в най-новия филм на Камен Калев "С лице надолу", чиято премиера ще се състои на 16 октомври. Темата на филма е тежка, ролята на Пупо е трудна, а около него е пълно с непрофесионални актьори, с които трябва да си партнира. И успява, при това по един откровено впечатляващ начин. Вижте какво сподели пред Div.bg Мелвил Пупо.

"С лице надолу" е дебют за много от актьорите в него. Вие как се чувствахте сред тях?

Е, да, съвсем различно е, когато работиш с професионалисти като Анджелина Джоли (бел. авт. Мелвил Пупо снима с Брад Пит и Джоли в най-новия ѝ филм "By the Sea") и Жана Моро - те знаят всичко за киното. Правят всичко професионално. Когато играеш с някого, който за първи път е пред камера, разбираш, че актьорството е нещо, което или го имаш, или го нямаш. В "С лице надолу" непрофесионалните актьори допринасят за истинността на филма, а това е много важно. Чувствах се страхотно, защото много от тях се държаха съвсем естествено на снимачната площадка. Сехер и Снежана бяха впечатляващи – вписаха се перфектно. Всички зрители ще видят, че двете сякаш са родени за киното.

1573686"С лице надолу" Камен Калев

Сехер Небиева е страшно млада и няма опит в киното. Как се сработихте с нея?

Тя е страхотна, има много силна енергия. С такава елегантност усещаше емоциите, които героинята ѝ преживява. Беше истинско удоволствие да работя с нея. Разбира се, имаше някои трудни моменти – все пак темата е доста мрачна, тежка, а Сехер е млада и неопитна. Като цяло обаче се доказа като голям боец.

Как се подготвихте за ролята на Сами?

Дойдох в България за осем месеца, опитах се да се слея с обстановката, да стана част от местния пейзаж. Ходих по селата, за да наблюдавам оригиналните персонажи от филма, ходех по чалга клубове. Беше доста интересно преживяване. Трябваше да науча и малко български език, което се оказа доста трудно. Прекарах и много време със Сехер.

1573684С лице назаем

"С лице надолу" е третият филм на Камен Калев. Той е един от най-добрите български режисьори. Лесно ли се работи с него?

Беше трудно, но едновременно с това и лесно, защото Камен знае какво иска. По време на снимките той продължаваше да търси най-добрите решения, задаваше си въпроси, изискваше много от екипа, правеше повече дубли. Камен работи здраво и винаги се опитва да открие нови идеи, нови начини да свърши нещата още по-добре. Така че работихме здраво, но беше много интересно, защото всички се постарахме да направим така, че филмът да се получи. И точно защото това е неговият трети филм, той вече има собствен стил. Това, което харесвам в неговите филми, са въпросите, които те си задават и на които дават отговор. Винаги има нещо метафизично, винаги става дума по някакъв начин за моралното, за света, в който всички ние живеем, за неговата сложност. Филмите на Калев никога не са простички, а са пълни с въпроси.

Как бихте описал "С лице надолу" с три думи?

Наситен, мрачен, интригуващ.

Занимавате се с музика. Кой е вашият музикален стил? Каква музика ви прави тъжен, щастлив?

Свиря на китара. Брат ми обаче е голям музикант. В момента работи с един от най-известните певци в света – Джони Холидей. От 13-годишен прави рокендрол. Аз като бях дете, бях луд по музиката на брат ми, затова и започнахме да свирим заедно. Все още имаме група и продължаваме с удоволствие да свирим. Опитвам се и сам да правя музика, както и с други хора, но най-вече с брат ми. А иначе Боб Дилън е музикантът, който ме кара да се чувствам щастлив и свободен.

Кое е най-важното нещо, на което искате да научите дъщеря си Анна-Ливия?

Да бъде добра с другите, защото, въпреки че светът е малко сложен, а понякога и опасен, ако правиш добро, то със сигурност ще ти се върне. Искам да мисли свободно, а не да вижда, разсъждава, яде и чете същите неща като всички останали. Да бъде любопитна за различното, което съществува в обществото.

Какво знаете за България?

Знам, че в България много неща са в рязък контраст. Например богатството и бедността. Знам и че хората умеят да се забавляват и обожавам това качество у българите.

Ще дойдете ли на премиерата на филма през октомври?

Да, ще дойда и много ще се радвам отново да се съберем с екипа на филма в София, пък макар и само за седмица.

ДИВ Блиц:

Давам: Опитвам се да давам внимание

Искам: Внимание

Взимам: Вино

Сподели във:
Още от Интервю