Звезди: Не е задължително да си рок или чалга звезда, за да бъдеш полезен!
Автор: Неда Ковачева 28.05.2015, 15:05
Звезди: Не е задължително да си рок или чалга звезда, за да бъдеш полезен!
Важното е какво оставяме и какво взимаме със себе си

Съдба или не, Звезди носи име, което е в съответствие с призванието му – да бъде рок звезда. И понеже знам, че рок звездите не се срамуват да говорят на всички теми, от вратата започвам с въпросите.

Здравей, Звезди! Как си? Кажи сега какво готвите с "Аналгин"?

Здравей. Всичко е наред. Ами с моята група издадохме нов албум през март. Направихме един доста сериозен лайф във Военния клуб в София. И фактически, аз от тук нататък имам планове само с "Аналгин". Това лято ще свирим по много фестивали. Ние сме група на свободна практика – свирим, където си искаме. Но има интерес към нас и се надявам до януари да запишем нов албум. Иначе аз мисля скоро да започна да се занимавам по-сериозно с продуцентска дейност. Тази година бях жури на много конкурси и видях колко талантливи младежи има. И мога да твърдя, че повечето се нуждаят само от малко подбутване.

Като го питам какво мисли за български таланти в чужбина, изглежда така, сякаш му е тъжно. Казва само: "Не е лесно. Да се справяш сам в друга страна." После споменава българската банда DASH THE EFFORT, избрана да участва в най-големия метъл рок фестивал в света - Wacken Open Air, и очите му пак светват. "С това участие светът ще започне да поглежда насам." Твърди, че окуражава младите да останат тук. "Защото с възможностите, които предлагат съвременните технологии, светът е станал толкова малък, че не е нужно да ходиш някъде си. Просто кликваш с мишката и всеки може да те види."

1511297Facebook/ Analgin

И докато си говорим, отнякъде се появява верен фен и желае да се снима със Звезди. "Хубаво е, че младите не разпознават само чалга изпълнителите по улиците", казвам. И веднага го обсипвам с въпроси за чалгата.

Кажи ми, как се справи Азис с имитирането на Звезди в популярно шоу за имитации? И като цяло, какво ти е мнението за чалгата?

Не мисля, че се справи добре със задачата. Не е толкова лесно да се пее рок. А иначе в чалгата има повече "предлагане". Тя е по-леснодостъпна. За мене това е много пошло и постепенно ще си отиде. България има традиции в рок музиката, а чалгата е доста нов жанр. Рокът кара хората да се замислят и да се вълнуват. А една песен, на която хората щракат с пръсти и мятат гюбеци... е, там май няма много на "горния етаж" (сочи си главата и се смее).

Добре де, ама всички сме чували разни легенди за начина на живот на рок звездите. Младите как е по-добре да живеят. Като чалга или като рок звезди?

А, младите да живеят както си искат. Всеки е свободен да бъде себе си. Но според мен "чалга" начинът на мислене е пагубен. Сега всички искат да са известни. Но тоя жанр, макар и да се смята за вид култура, не е такава. Не те кара да се замислиш какво ще оставиш на света. Всичките ѝ оръжия – красота, голота и т.н. са до време. Така че хората трябва да бъдат себе си. Да бъдат полезни и да оставят следа. Не е задължително да си рок звезда или чалга звезда, за да бъдеш полезен на хората.

А като виждаш как в момента тоя жанр е набрал сили като начин на живот, притесняваш ли се в каква обстановка ще порасне дъщеря ти?

Не се притеснявам. Аз ще направя всичко възможно да ѝ осигуря нормална среда и да е далече от тоя свят. Сигурно ще има моменти, в които ще има някакво отплесване. Но ще положа много усилия тя да расте и да се образова далеч от тая среда.

Това значи ли, че ще я насърчаваш да се занимава с твоята философия на живот – рок музиката?

Не знам. Зависи. Ще преценя. Ще видя какво отношение има към рок музиката. Ще преценя до каква степен заслужава и може да го прави. Тогава ще реша дали ще я насърча или ще ѝ кажа: "Няма смисъл!".

Разговорът ни е смутен от броене до 12. Звезди се обръща, пълен със спомени, към НДК и казва:

И моят бал беше там. Тогава за първи път отвориха НДК да се влезе свободно, защото това беше място, където се провеждаха чисто партийни мероприятия. Балът на целия випуск се проведе в коридорите, въобще не влизахме в голямата зала. Тогава беше по-различно. Нямаше алкохол, нямаше я тая суетня. Някой свири, ние танцуваме и пеем песни. После извадиха един касетофон и цяла вечер слушахме Rainbow. И това беше балът. Сега се продават безразборно наркотици, алкохол...

На рок звездите сигурно това им е добре познато?

Не е така. Хората, които си позволяват да употребяват дрога, прибягват към това заради не толкова лесния начин на живот. Като се замислиш не е лесно да те няма по 3 месеца в годината, да си далеч от вкъщи. И в каквито и добри условия да си поставен, по едно време почваш психически да изпаткваш. Да губиш концетрация. Правенето на концерти е изключително тежко. Затова някои хора прибягват до кокаин примерно, за да си свършат работата. А не защото нямат какво да правят. И така употребата се превръща в злоупотреба. Една крачка те дели от началото, да се закачиш. А връщането назад е много дълго. Така че -  по-далече от това!

1511298Facebook/ Analgin

По-далече от наркотиците! А нещо друго да посъветваш нашите читатели?

Ами имам нещо за бъдещите музиканти. Хора, които занапред биха искали да се занимават с рок музика, трябва да знаят, че пътят от това да имаш някакъв инструмент до заснемането на собствен клип е дълъг. Необходимо е много да се трудиш и да повярваш в себе си. Правенето на пари не е най-важното нещо на тоя свят. Ако един ден няма риби в морето, няма да можем да ядем пари. Като правиш нещо, трябва да помислиш за посланието – за кого го правиш, защо правиш точно това, какви ще са последствията. Защото хората, правейки пари или много други неща, по един или друг начин съсипват много други работи около себе си. Не можеш да закусиш с една пачка банкноти, а с яйце, примерно. Защото яйцето е биологичен продукт. Трябва да действаме последователно, да се съобразяваме, да мислим какво оставяме и какво взимаме със себе си.

И добавя, че не иска така драматично и трагично да свършва срещата ни. Е, Звезди, надявам се, след като прочетат това, много хора да се почувстват драматично и трагично. Точно като "черни овци"!

Автор: Пепа Василева

Сподели във:
Още от Интервю