Една среща с краля на балканската електронна музика - Кирил Джайковски
Автор: Георги Гайтанджиев 06.12.2016, 12:12
Една среща с краля на балканската електронна музика - Кирил Джайковски
Ето какво ни каза преди концерта си на 8-ми декември

Срамен факт: преди 4 години не знаех кой е Кирил Джайковски. Оправданието ми е, че бях на 19 и не бях особено навътре в света на електронната музика, но за щастие бързо се коригирах. Това стана след като заживях в София и благодарение на тогавашния ми съквартирант, който беше от Скопие. Той беше много музикална личност и в една зимна вечер, след като бяхме изпили някакво количество сгряващи напитки, реши, че трябва да ми представи Кирил Джайковски. Или както го нарече в онзи момент - "балканското Prodigy". Реагирах със смях на сравнението, но после слушахме "Lion's Den" и след това вече бях фен.

Вероятно сте срещали изпълнители, които се опитват да вкарват балкански елементи в различни стилове, но някак си нещата не се получават съвсем. Е, Джайковски е човекът, който е намерил перфектната формула за тяхното преплитане със съвременната електронна музика. В резултат се е превърнал в един от най-знаковите музиканти от Балканския полуостров и всяка година участва на много от големите музикални фестивали в Европа и света. 

Тази година той вече зарадва веднъж българските фенове с убийствено шоу на плажа на къмпинг Каваци, а сега идва и в София за един незабравим 8-ми декември в клуб *Mixtape 5*. Перфектен повод да му зададем няколко въпроса и да ви срещнем с човека Кирил Джайковски. Заповядайте!

Разкажи ни малко за себе си. Кога реши, че искаш да преследваш музикална кариера?

Интересът ми към музиката се оформи много рано в моя живот. Учих в музикално училище и от рано започнах да свиря на клавирни инструменти в някои училищни банди, така че за мен беше напълно естествен избор да опитам да премина на едно по-сериозно ниво. 

Как се случи това?

Случи се през осемдесетте, когато създадохме групата Bastion. Това беше повратен момент за мен, защото пуснахме албум и започнахме да правим концерти, а аз за първи път свирех на живо пред големи публики. От там нещата тръгнаха в много посоки - започнах да правя музика за филми, телевизия и различни други проекти. 

Прекарал си доста време в Австралия. Какво те отведе там?

Живях в Мелбърн през 90-те години. Просто имах възможността да посетя страната и в началото нямах намерение да оставам, но се запознах с някои много интересни музиканти и реших, че мога да работя и живея там. Формирахме един студиен проект и пуснахме албум, а през това време работех и върху самостоятелното си творчество. В последствие там записах първото си EP "Synthetic Theatre" и първия си албум "Homebound". Публиката ги прие много добре, а това ми даде голямо самочувствие и започнах да правя концерти по света.

Има ли концерт, който винаги ще помниш? 

През годините имах късмета да участвам в някои от най-интересните музикални фестивали в Европа и съм събрал много магически моменти на сцената, които ще помня винаги. Така че не е лесно да изтъкна един концерт. Но ако трябва да го направя, от гледна точка на многобройност на тълпата и атмосфера на събитието, участието ми на Woodstock Festival в Полша през 2013 г. със сигурност е един от най-добрите ми моменти през последните години. 

Искам да те похваля за невероятното шоу, което направи на Каваци през лятото. Беше наистина велико! За първи път ли свири в България? Хареса ли ти публиката?

Kavatzi Beach беше един фантастичен концерт, на страхотно място и с прекрасна публика. За мен беше истинско удоволствие да участвам. Преди това сме свирили в София през 2008 г. на събитието Exit Adventure. И тогава тълпата ни прие много добре и това определено беше един от най-енергичните и запомнящи се концерти за годината. 

Същата атмосфера ли очакваш на 8-ми декември в *Mixtape 5*?

Силно се надявам! Много съм щастлив да се върна и отново да видя публиката в София.

Каква е разликата между големите фестивали на открито и изпълненията в зали, клубове и т.н.? Кое от двете предпочиташ?

И двете имат свой собствен чар и не е въпрос на предпочитание, а на това да приемеш разликите и да им се наслаждаваш. Очевидната разлика е в мащаба - по-голямо място, повече публика. Но шоутата в клуб предлагат много специална енергия и емоция, които не винаги могат да се постигнат на голям фестивал.

Каква музика слушаш в свободното си време?

Няма как да посоча любим стил или изпълнител, тъй като изборът е много богат. В днешно време онлайн платформите напълно промениха начина, по който си избираме музика и достъпа до нея. Така че аз постоянно прескачам през различни и интересни жанрове от обширния музикален свят.

1817327

Концертът на Кирил Джайковски в клуб *Mixtape 5* е на 8-ми декември от 21:00 часа. Повече информация можете да откриете тук.

Сподели във:
Още от Интервю