Не обвинявайте самоуправляващите се автомобили за произшествия, причинени от хора!
Автор: div.bg 09.05.2018, 14:05
Не обвинявайте самоуправляващите се автомобили за произшествия, причинени от хора!
Вижте видео от наскоро разиграла се катастрофа, включваща автономна кола на Google.

Автомобилна катастрофа, включваща една самоуправляваща се и две карани от човеци коли, се разигра преди няколко дни във Финикс, Аризона. Събитието се превърна в национална история и постави автономните коли отново под фокуса на разгорещени дебати. В случая обаче автономната кола се оказала по-скоро жертвата, отколкото причинителят. Но не бихте се сетили за това само по заглавията на новините, често придружени от кадри на раздробената Chrysler Pacifica с лого на Waymo (проект на Google за разработване на автономни коли). 

Що се отнася до това, което наистина се е случило, ето как полицията описва катастрофата в официалния си доклад: "Този следобед, по обяд, превозно средство (Honda sedan)... е трябвало да се отклони рязко, за да избегне удър с друго превозно средство... Докато Хондата се отклонява рязко, тя... се врязва в пътуващата с бавна скорост и автоматичен режим Waymo."

И ако сте скептично настроени към способността на полицейските служители да предават истината, съобщават от Reason, можете да видите и видеоклипа, заснет от камерата на Waymo, потвърждаващ полицейския репорт:

Разбира се, автономните автомобили може би скоро няма да проявят най-оптималното поведение на пътя, поради което заслужават да бъдат критикувани, когато това е нужно. Сравнително наскоро, например, автономна кола на Uber забелязала пресичащ пешеходец, но не спряла, което причинило смъртта на злощастния човек.

Сподели във:
Още от Играчки