Зверове от далечни епохи
14.03.2014, 15:03
Зверове от далечни епохи
Праисторията и нейните причудливи обитатели

Историята на земята е дълга и предълга, а по повърхността ѝ са оставяли стъпките си какви ли не чудати представители на животинския свят. Днес всичките те са потънали в мрака на далечните епохи, които са обитавали, но следите им остават, за да ни разкажат за времената, когато планетата ни е била млада...

Платибелодон

Тези самоходни артилерийски установки принадлежат към семейството на хоботните. Живели са преди 4 милиона години и са обитавали основно Африка, Европа, Азия и Северна Америка. Достигали са до 6 м. дължина и 2,8 м. височина. Странната долна челюст, с която платибелодоните разполагат, се използвала за изриване на растения от калта. Свинчовци.

1219908

Меганерва

Както повечето същества от миналото, и морските кончета по онова време били гигантски. Наричали се меганерви и въпреки че не знаем дали са били мега нервни, разполагаме с впечатляващи данни за размерите им. Размахът на крилата на една меганерва е от порядъка на 65 см, което е повече от размера на средностатистическа човешка кратуна. Гигантските морски кончета са населявали планетата преди повече от 300 млн. години през Карбона и са най-крупногабаритните представители на насекомската гилдия, живели някога.

1219907

Евриптерид

Евриптеридите са същества от морските дълбини, които също следват тенденцията за гигантизъм и съответно са дейци от партията на гигантските морски скорпиони, развивала дейност преди цели 390 милиона години. Тези ужасии достигали дължина от почти 3 метра. Снабдени са с устна кухина с диаметър от около 50 см и мощни щипки и не се свенели да ги прилагат в скверни актове на канибализъм, изяждайки се един друг. Справили са се добре със самоизяждането, предвид че нито един техен представител не е доживял до наши дни...

1219909

Артоплевра

Артоплеврата, колкото и странно да звучи, не е старческа болежка, а пълноценен представител на безгръбначните, при това гигантски (о, изненада). С дължината си от 2,6 м. този древен роднина на съвременните стоножки, живял преди 340-280 млн. год., е най-мащабният проект за безгръбначно, реализиран от конструкторското бюро на майката Земя. Сред скиловете на артоплеврата е възможността ѝ да се изправя, опирайки се на задната половина на тялото ѝ, в търсене на храна. Добре, че първият мухозол се е появил по същото време и днес не ни се налага да делим баните и тоалетните си с подобни същества.

1219911

Дънклеостей

Отново морски и отново гигантски. Дънклеостеите са 9-метрови пъстърви, представители на панцерните риби, което ще рече, че са въоръжени като немски танк - с дебела броня на главата и мощни челюсти, оформени като остри зъби. Дънклостеите са господарите на моретата от късния Девон преди 360 милиона години, което е дало отражение на туристическия сезон - туристите, посетили какъвто и да е морски плаж, през времето, когато тази риба е била жива, са точно 0 души.

1219906

Мегалодон

Известно е, че преди 28 - 1,5 милиона години акулите са страдали от мегаломания, в резултат се появил най-големият акулски вид, живял някога - мегалодонът. Този дон на всички акули е далечен братовчед на днешните бели акули с тази разлика, че и нравът, и размерите му били далеч по-ужасни. Мегаакулата достигала до 15 м. дължина и цели 50 тона живо тегло. Това е причината, поради която през неогена не са съществували автобуси - мегалодонът е можел да ги погълне на един път.

1219910

Сподели във:
Още от