10 форми на живот, които са способни да преживеят апокалипсис
Автор: div.bg 11.03.2018, 18:03
10 форми на живот, които са способни да преживеят апокалипсис
Интересно!

Краят на света все някога ще настъпи и е добре да знаем дали имаме шансове да оцелеем наред с хлебарките и другите твари.

Амеба

1988505maximonline.ru

Амебата има отлични шансове да оцелее след ядрена война. Тя може да стои в състояние на почивка почти безкрайно, ако условията са неблагоприятни за съществуване и да влезе в активната фаза веднага, след като обстановката се промени. Тя е едноклетъчна, което означава, че не е застрашена от мутации, причинени от радиация, освен това се възпроизвежда много бързо.

Хлебарка

1988501maximonline.ru

Хлебарката определено е най-сигурния кандидат за оцеляване след апокалипсис. Това насекомо е способно да надживее цялото човечество. Хлеби е  в състояние да издържи на умерени дози радиация и би оцелял на 300 метра от епицентъра на ядрената експлозия, като тази в Хирошима. Но трябва да се отбележи, че съвременните ядрени бомби са много по-мощни. 10% от хлебарките биха оцелели на радиация от 10 000. За човек тази доза е фатална.

Скорпион

1988507maximonline.ru

Скорпионите нямат чувствителност към вредните ултравиолетови лъчения. Това означава, че за тях радиацията е по-малко вредна, отколкото за другите живи организми (с изключение на хлебарките).

Също така, скорпионите перфектно понасят ниски температури, дори могат да бъдат замразени. Естественото местообитание на скорпионите са дупки и пукнатини, което им осигурява и допълнителни възможности за оцеляване.

Оса-ездач

1988498maximonline.ru

Осата-ездач може да издържи на облъчването до 180 000, а човекът - 200 пъти по-малко.

Но на осите, които оцеляват след апокалипсиса, никак няма да им лесно. Те ще трябва да потърсят някой, в когото да поставят яйцата си.

Лингула

1988503maximonline.ru

Не е известно как, но това същество успява да оцелее, за сметка на 99% процента от видовете на земята. Надживява дори динозаврите. То преживява земетресения, наводнения, пожари, падане на метеорит като се свива на кълбо и изчаква опасността да отмине.

Плодова мушица

1988504maximonline.ru

Повечето насекоми имат отлични данни, за да оцелеят в ядрена война, защото практически не са мутирали и се размножават много бързо. Плодовата мушица също може да оцелее, когато е изложена на радиация 64 000.

Риба фундулус

1988500maximonline.ru

Промяната в температурата, чистотата или солеността на водата могат да бъдат вредни за рибите. Изключението тук е рибата от семейство фондюс. Тя живее във водите, замърсени с химически отпадъци и се чувства добре. Това е единствената риба, която посещава космоса през 1973 година. В допълнение към това, че може да живее във вода с всякаква температура, соленост и замърсена с почти всички отпадъци, рибата може да променя и части от тялото си, за да се адаптира към новите условия на околната среда.

Бавноходка

1988502maximonline.ru

За способността за оцеляване на тези твари се носят легенди. Учените подлагат на десетки експерименти животинки, като ги излагат на натиск, влажност и радиация. Дори ги изпращат до открития космос.

Бактерия Deinococcus radiodurans

1988506maximonline.ru

Една от най-резистентните бактерии към лъчевата радиация. Тя може да възстанови своето ДНК по-бързо, отколкото произнасяме името й.

Човек

1988499pixabay

Въпреки факта, че човек няма изключителна устойчивост на радиация, нашият вид има реални шансове да оцелее след ядрена катастрофа. Съществуват програми за намаляване на ядрения потенциал, което означава, че при всяка разрушена бомба, шансовете ни за живот се увеличават. В случай на ядрена война, в някои части от света ще останат достатъчно хора, за да се спаси човешкото население.

Сподели във:
Още от Забавно