Теодосий Спасов
Роден на 04 март 1961 в Исперих , музикант
Сподели във:
1995 Списание "Нюзуик" го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа
1996 Влиза в книгата на рекордите "Гинес"

Биография:

Теодосий Спасов е роден на 4 март 1961 г. в Исперих. Започва да свири на кавал в Котелското музикално училище. Завършва "Академия за музикално и танцово изкуство" в град Пловдив със специалностите "Ръководство на народни състави" и инструментален факултет - кавал.

Теодосий Спасов разработва уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз и класическа музика. В последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал. Свири с фолклорни състави, с именити български и чужди музиканти, между които Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Анатоли Вапиров, групата на индийския перкусионист Трилока Гурту, Раби-Абу Халил, Г. Велес, Д. Лийбман. През 1995 списание "Нюзуик" го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката "най-доброто от Изтока" е отбелязано: "Спасов създава нов музикален жанр."

Освен концертните си изяви, участва в записи за филми и театрални спектакли. През 1994 година името му е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон. През 1996 г. заедно с Дони, Момчил, Коцето Калки и други музиканти влиза в книгата на рекордите "Гинес" заради концерта, който изнасят под връх Калапатар на височина 5345 метра, записан като концерт, изнесен на най-високо място в света.

Дискография:

  • "Вяра" — 2006

  • "Титла" — 2003

  • "Нестандартни стандарти" — 2003

  • "Срещнато по пътя" — 2001

  • "Духа на България" — 2001

  • "Ултрамарин" — 2001

  • "Рибите се молят за дъжд" — 2000

  • „На трапеза“ — 2000

  • "Приказно трио" — 1998

  • „Братимене“ — 1998

  • "Отвъд границите" — 1995

  • "Welkya" — 1994

  • "Гурбет мохабет" — 1990 (с Милчо Левиев на пиано)

  • "Пясъчното момиче" — 1989

  • "Дългият път" — 1986

Награди:

Международната академия за изкуства в Париж (1996),

"Музикант на годината" (1997) и (2002),

Статуетката на Аполон Токсофорос, за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени (2001).

Сподели във:
Още от ГОЛЕМИТЕ МЪЖЕ
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.



Можете да отидете на Начална страница