Лайнъл Ричи
Роден на 20 юни 1949 в Тъскиджи , музикант, композитор
Сподели във:
1983 Получава първата си награда "Грами"
1986 Получава награда "Златен глобус" за песента "Say You, Say Me" от филма "White Nights"

Биография:

Лайнъл Ричи е роден на 20 юни 1949 г. в Тъскиджи, Алабама. По-късно семейството му се мести в Илинойс. В училище показва завидни умения по тенис и получава стипендия за Tuskegee Institute. Завършва специалност Икономика. След дипломирането си за кратко посещава Auburn University.

Женен е два пъти. Първият му брак е с Бренда Харви, с която се женят през 1975 г. През 1983 г. осиновяват дъщеря си Никол. През 1993 г. се развеждат. Две години по-късно, през 1995-та, Лайнъл Ричи се жени за Диана Алекзандър, от която има две деца – Майлс и София. Развеждат се през 2004 г.

Професионална кариера:

През 1968 г. става певец и саксофонист на групата The Commodores, с която работи повече от десетилетие.

Лайнъл се превръща в най-известният от музикантите в групата и много харесван от дамите заради нежните си песни като "Easy," "Sail On" и "Three Times a Lady".

Междувременно Лайнъл Ричи работи и като автор на музика за други изпълнители. През 1980 г. той написва хита на Кени Роджърс "Lady".

Дуетът му с Даяна Рос от 1981 г. - "Endless Love" от филма със същото заглавие се превръща в най-продаван сингъл за всички времена на компания Motown.

През 1982 г. се разделя с групата The Commodores и се превръща в още по-успешен изпълнител, чиито песни като "Hello", "All Night Long" и "Say You, Say Me" превземат челните места в класациите. Той участва и в написването на песента "We Are the World" заедно с Майкъл Джескън, в която се включват много известни изпълнители и която се превръща в тотален хит. Издава няколко успешни самостоятелни албума.

Още за Лайнъл Ричи:

Дъщеря му Никол Ричи участва в риалити шоуто "The Simple Life" заедно с Парис Хилтън.

Кръстник на дъщеря му Никол е Майкъл Джексън.

Сериозно е обмислял идеята да стане свещеник преди да се заеме с музика.

През 2003 г. получава звезда на Hollywood Walk of Fame.

Ричи помага за събирането на 3 100 000 долара за фондация за борба с рака на гърдата. Лайнъл споделя, че през 80-те майка му е била с диагноза рак на гърдата, но се е справила с болестта и е живяла до 104-годишна възраст. Тя е била и причината той да се обвърже с тази кауза.

Дискография:

1982 - Lionel Richie

1983 - Can't Slow Down

1986 - Dancing On The Ceiling

1992 - Back To Front

1996 - Louder Than Words

1998 - Time

2000 - Renaissance

2004 - Just For You

2006 - Coming Home

2009 Just Go

2012 Tuskegee 

Награди:

Grammy Awards: 1983, 1985, 1986
American Music Awards: 1982, 1983, 1984, 1985, 1987

ASCAP Award: 1991

Oscar: 1986

Golden Globe: 1986

Сподели във:
Още от ГОЛЕМИТЕ МЪЖЕ
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.



Можете да отидете на Начална страница