Ив Сен Лоран
Роден на 01 авг. 1936 в Оран , дизайнер
Сподели във:
1957 Става главен дизайнер на модната къща Dior
1962 Отваря модната къща YSL
1983 Става първият жив дизайнер, в чест на когото е посветена изложба в Metropolitan
2008 Умира в дома си в Париж

Биография:

Син на собственик на застрахователна компания, Ив Сен Лоран е роден на 1 Август 1936 г. в Оран, Алжир. На 17 години напуска родния си град и заминава за Париж с огромно портфолио с модни скици.

Ив Сен Лоран почива след дълго боледуване в дома си в Париж на 1 Юни 2008 г., а прахът му е разпръснат в двора на любимата му къща в Маракеш, Мароко.

Творчески път:

Кариерата на Ив Лоран стартира с появата на негови скици на страниците на френския "Vogue" с помощта на Мишел де Бруноф. Завладян от модата той се записал да учи в "Chambre Syndicale de la Haute Couture" и през 1954 г. печели конкурса на "International Wool Secretariat" с асиметрична коктейлна рокля. Успехът му бил забелязан от Диор, който наел Лоран като свой асистент в "House of Dior".

След смъртта на Кристиан Диор през 1957 г., Ив Сен Лоран става главен дизайнер на модната къща. Същата година представя първата си колекция "Ligne Trapéze", която има голям успех и дори му печели награда "Nieman Marcus".

През 1960 г. Ив Лоран е призован да изпълни военния си дълг във Френската армия, където след кратък престой получава нервен срив и е преместен в психиатрична клиника и лекуван с електрошокова терапия. След това се завръща в Париж, за да работи отново с Dior, но вече е заместен от друг дизайнер – Марк Бохен. Тогава се намесва Пиер Берже, който Ив среща през 1958 г. и двамата слагат началото на модната къща YSL. На 29 януари 1962 г. Ив Сен Лоран представя първата си колекция и оттук насетне всяка следваща се превръща в истинска революция.

Лоран е тясно свързван с модата на "Swinging Sixties", като превъплъщава бунтарската епоха в моделите си. Той популяризира стила "Beatnik", сафари якетата, тесните панталони и високите тесни ботуши, насочва се към силуети от 20-те, 30-те и 40-те, като несъмнено най-известното му творение е костюмът с фрак за жени от 1966 г. - "Le Smoking". Дизайнерът, който за пръв път в историята на модата използва цветнокожи модели за ревютата си, прави история с емблематичните си произведения, сред които са и блейзерът от 1962 г., прозрачната блуза от 1966 г. и гащеризонът от 1968 г.

Ив Лоран е първият дизайнер на Висша мода, който представя колекция ready-to-wear и на 26 септември 1966 г. отваря магазин "Rive Gauche" на "Rue de Tournon" в Париж, където предлага колекцията си. Първата му клиентка е Катрин Деньов, която дълго време е муза на дизайнера.

Ив Сен Лоран е известен адаптатор и неговите модели отразяват история, изкуство и литература. Много са темите, които той засяга, от "Ballet Russes" до Марсел Пруст, вдъхновили дизайнера за роклите от тафта през 1971 г., картините на Пикасо и Мондриан за една от най-известните му рокли "Mondrian dress" от 1965 г. Лоран не крие и голямата си любов към театъра, откъдето черпи вдъхновение за своите колекции Висша мода и прави костюми за много постановки.

През 1983 г. Лоран става първият жив дизайнер, в чест на когото е посветена изложба в Metropolitan Museum of Art, Ню Йорк.

Лоран написва и няколко книги като "Yves Saint Laurent" (1984 г.), "Yves Saint Laurent: Forty Years of Creation" (1998 г.) и "Love, by Yves Saint Laurent" (2000 г.).

Модната къща, която Ив Лоран създава през 1961 г., се превръща в масивно финансово сдружение, регистрирано в Парижката борса. От 1999 г. компанията е притежание на "Gucci Group", като е определяна като техния "най-лъскав моден трофей" според "International Herald Tribune".

Ив Сен Лоран остава главен дизайнер на YSL до януари 2002 г., когато обявява, че се оттегля от модната индустрия. Прощалното ревю на Лоран в "Pompidou Centre" е повече от запомнящо се с колекция, събрала най-известните му творения, представени от топмоделите Клаудия Шифър, Наоми Кембъл, Джери Хол и Карла Бруни. Кулминацията е появата на музата на дизайнера - Катрин Деньов, която изпява в негова чест "Ma Plus Belle Historie d'Amour c'est Vous".

Пиер Берже, дългогодишният партньор на Ив Сен Лоран, споделя след смъртта на дизайнера:

"Шанел предостави свобода на жените, но Сен Лоран им даде сила. Обличайки ги в смокинги, той им даде увереност и възможност да отстояват себе си, подобно на мъжете. Днес виждам влиянието на Сен Лоран навсякъде."                                                                     

Награди:

Награда на "International Wool Secretariat" - 1954 г.

Награда "Nieman Marcus" - 1958 г.

Награда на "Harper's Bazaar" - 1966 г.

Награда на CFDA - 1981 г.

Награда за цялостен принос на CFDA - 1999 г.

Награда за парфюма "Baby Doll" на "Fifi" - 2000 г.

Сподели във:
Още от ГОЛЕМИТЕ МЪЖЕ
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница