Фото съвети за господа, чиито приятелки са звезди в социалните мрежи

31.07.2018, 15:00

Важна е гледната точка и още няколко много важни съвета

   
 
Фото съвети за господа, чиито приятелки са звезди в социалните мрежи

Има жени, които постоянно искат някой да ги снима, за да качват снимки в социалните мрежи. Ако твоята любима или близка приятелка е такава, но най-често по неволя ти си нейният фотограф, то е ясно, че те чака нелека задача.

Ти я снимаш с телефона, но тя иска по-и по-хубави снимки и трябва да направиш следващата крачка – фотоапарат, за да я задоволиш.

Тя иска да я снимаш, а ти дори не знаеш как да хванеш фотоапарата? Позира уж небрежно с букет цветя, гледайки в другата посока? Сигурно и не ти дава да ядеш, докато не направи поне 250 кадъра на храната ви в ресторанта? А телефонът ѝ писка от лайкове, дори и когато сте се усамотили в леглото, нали?

Ако поклащаш глава в съгласие, не се отчайвай – ние сме тук за да помогнем. Хващай фотоапарата и се залавяй за работа. От Canon ти даваме безценни съвети за това как да станеш истински професионалист.

2082605

Важна е гледната точка

Както при всяко друго нещо, така и във фотографията, различните гледни точки са от съществено значение. Качи се на дърво, легни на земята, увисни на ограда – всичко това ще ти бъде от полза. Може приятелката ти много да настоява да я заснемеш фронтално пред стена, обсипана с цветя, но ти се опитай да ѝ покажеш на какво си готов, за да стане кадъра по-интересен.

А относно плановете – тях можеш да ги съобразиш с естеството на снимката. В случай, че трябва да уловиш главния обект плюс гледка – направи по-общ план. Ако пък акцентът на кадъра е чашата с лате, тогава нека планът бъде по-близък.

Снимай на "отворена бленда"

Сигурно си забелязал цифрата, която стои до буквата F на екранчето. Това е стойност, която обозначава размера на отвора на диафрагмата (на разговорен език – блендата) и това колко светлина ще достигне до сензора. Колкото по-малка е цифрата, толкова по-отворена е блендата, а това води и до повече светлина. Също така, отворената диафрагма разфокусира фона (на разговорен език – размазва фона), а обекта на фокус изпъква. Този ефект е изключително търсен ефект при портретните снимки и много актуален в момента!

Позиция и композиция

Не, тук няма да те караме да пишеш музика, а ще те насочим как да подреждаш обектите в снимката по най-добрия начин. Освен, че е недопустимо да режеш крака, глави и други крайници, има и друго още какво да научиш.

Като за начало те съветваме да се постараеш да не поставяш главния обект в центъра на снимката. Ако той е разположен в страни от средата, това ще подтикне зрителя да разгледа обстойно снимката и да оцени шедьовъра, който си създал до най-малкия детайл. Обърни внимание и на посоката, в която гледа моделът. Ако той гледа наляво, то в кадъра трябва да се остави повече пространство в лявата част и обратното. Движи се непрекъснато, докато не видиш перфектната за теб композиция. И най-важното – композирай така, сякаш разказваш история!

Тайната е в обектива

Докато снимаш своята Instagram кралица, ще ти ти се налага да правиш както стандартни портрети, така и снимки в цял ръст. Тук е много важно обективът ти да е с подходящо фокусно разстояние. По принцип за двата типа портрет можеш да ползваш различни видове обективи. Затова от Canon те съветваме да инвестираш в обектив, който може да улови модела в цял ръст, но и същевременно е удачен избор и за снимки до раменете. Подходящ вариант са варио обективите, тъй като покриват широк диапазон от фокусно разстояние. Но на каквото и да се спреш, в никакъв случай не използвай широкоъгълен обектив за своите портрети. Той изкривява изображението и намалява броя на лайковете.

Въоръжи се с търпение

Почти нищо хубаво не се получава перфектно още от първия път. Така е и във фотографията. Подготви се психически за това, че ще трябва да направиш много кадри подред, измежду които да откриеш идеалния за твоята онлайн звезда.

Дончо Нешев, Canon България

2082604

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ