Това ужасяващо устройство може да чете мислите ви

16.04.2018, 17:00

То може да "чуе" думите, които казвате в главата си

   
 
Това ужасяващо устройство може да чете мислите ви

Едно нещо, което най-добре светът никога не чува, са нашите мисли. Хубаво е никой да не може да разбере за какво точно си мислим.Защо обаче е създадено изобретение, което може да прави точно това?

Изследователите от университета на МИТ в САЩ са измислили смайваща бяла джаджа, която се захваща върху лицето ви и разчита думите, които казвате в главата си. Устройството съдържа електроди, които откриват "нервномускулни сигнали" в лицето и челюстта, които се предполагат, че се предизвикват от вътрешни вибрации, когато мислите за неща.

Всичко е прекалено малко, дори и за вас - който буквално живее в главата си- да забележите, но това изобретение ще го разчете. Ремъка за главата включва и двойка костнопроводни слушалки, които транспортират вибрациите на лицето в вътрешното ухо, без всъщност да блокират ушния канал. Това по същество означава, че можете да чувате всичко около вас, както и каквото ви казва системата. Разбира се, това не е нещо, което да те отведе до лудост или нещо такова.

Арнав Капур, завършил студент в медийната лаборатория на MIT, който ръководи развитието на технологиите, заяви: "Мотивацията за това беше да се изгради устройство за ИА - устройство за увеличаване на интелигентността. "Нашата идея беше: Може ли да имаме компютърна платформа, която да е по-вътрешна, която да свързва човека и машината по някакъв начин и това да е като вътрешно разширение на собственото ни познание?"

Пати Маес, съветник по тезата на Капур, повтаря: "Всъщност не можем да живеем без нашите мобилни телефони, нашите цифрови устройства. "Но в момента използването на тези устройства е много разрушително. Ако искам да потърся нещо, което е свързано с разговора, който трябва да направя, трябва да намеря телефона си и да напиша в паролата и да отворя приложение и да напиша в някоя ключова дума в търсенето, и всичко това изисква да измествам вниманието от околната среда и хората, с които съм върху самия телефон.''

Ето един видеоклип от него в действие:

 

 

Тад Старнер, професор в Колеж по компютърни технологии в Грузия, казва: "Мисля, че те са малко подценяват това, което според мен е реален потенциал за работата. - Като, да речем, да контролираме самолетите на летище Хартсфилд тук в Атланта. Ти трябва да си шумоизолиран навсякъде, носиш тези големи неща за защита на ухото - не би ли било чудесно да общуваш с глас в среда, в която обикновено няма да можеш?

''Или за хора, които имат увреждания и не могат да говорят нормално. Например, Роджър Еберт не е имал способността да говори повече, защото е изгубил челюстта си от рак. Може ли да създаде реч и след това да има синтезатор, който да изрече думите?

Искам да кажа, че може да направи нещата по-лесни в краткосрочен план, но нека да разгледаме по-голямата картина тук - това няма да свърши добре.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ