Татковци в действие: Как да приспите бебето

03.02.2016, 12:01

Следвайте плана

   
 
Татковци в действие: Как да приспите бебето

Да приспите разплакано бебе не е шега работа. Ако вие сте татко, оставен сам с ревящото човече, да ви кажа, че изобщо не сте за завиждане. Основният принцип е да не се паникьосвате. Повтарям: не се паникьосвайте! Само следвайте плана и ще успеете да приспите бебето. Не казвам, че ще стане бързо или лесно, затова се заредете с търпение.

1 точка от спасителния план: Разберете защо плаче и го успокойте

Бебето плаче, защото иска да ви каже нещо, а не може. Просто нещо не му е наред. Започвайте да търсите причината.

А) Плаче, защото се е напикало и намокрило или се е наакало и това да го дразни. Значи, сменете му памперса, ако има нужда.

Б) Дрехите са му неудобни, топло му е, поти се. Вижте дали дрехите, с които е облечено, не го притискат или ограничават в движенията, да няма някое копче или цип, които да са наранили кожата на шията му при закопчаване. Може и да му е топло. Когато на бебетата им е горещо, те, естествено, плачат. Родителите имаме навика да ги навличаме, особено когато са много малки, но те не харесват това и често плачат просто защото им е много горещо. Ако се наложи, сменете дрехите. Понякога в момента, в който съблечете детето, за да смените дрехите, то веднага се успокоява. Все пак, докато го преобличате, не разтваряйте всички врати и се уверете, че температурата в стаята е подходяща - някъде между 21-23 градуса.

В) Гладно е. Дайте му мляко или малко вода. Дори да не е гладно, като засмуче биберона ще се успокои.

Г) Има колики. Ако имате малко бебе, много възможно е все още да го мъчат коликите. Дайте предписаните от доктора капки за колики и го гушнете, докато се успокои.

Д) Растат му зъби и го мъчат. Другият вариант е бебето ви вече да усеща първите признаци на растящи зъби и това да го тормози. Ако е така, намажете венците му с гел за растящи зъби и пак го гушнете.

2 точка от спасителния план: Подготовка за спане

След като успокоите бебето и то спре да плаче, което е по-голямата част от работата, пристъпете към приспиване. Ако то е свикнало да заспива със залъгалка, дайте му я. Заглушете светлината в стаята. Изключете телевизора, компютъра, всичко, което може да го разсейва и да му пречи да заспи. Ако имате играчка с успокоителни мелодии, можете да я пуснете.

3 точка от спасителния план: Приспиване

Децата са различни и всяко си има любим начин за заспиване, но вие можете да опитате няколко неща, все някое ще проработи при вашето бебе.

Нещо за гушкане - мече, друга любима играчка или възглавница. Дайте му да го гушка, докато го държите и се опитвате да го приспите.

Люлеещ се стол - седнете на него с бебето в ръце и се люлейте заедно.

Пеене - докато люлеете детето на стола или на ръце, пейте му тихо. Няма значение коя песен точно ще му пеете, аз редовно приспивам сина си с "Hey Jude" на Beatles и "Mercedes Benz" на Дженис Джоплин. Понякога само един куплет е достатъчен, друг път трябва да изкарам целия репертоар, за да заспи, но важното е, че пеенето успокоява бебето. Важното е да има ритмично повтарящи се фрази.

4 точка от спасителния план: Оставяне в бебешкото креватче

В момента, в който мислите, че бебето ви вече е заспало, можете постепенно да преминете към оставянето му в бебешкото креватче. Тук трябва да внимавате за следните неща:

Никога не променяйте няколко неща едновременно. Това ще рече, ако пеете на бебето и се люлеете на стола, станете бавно от стола, но не спирайте да пеете. Залюлейте го на ръце още няколко пъти, пеейки. Отидете до креватчето и баааавно го поставете в него, като продължавате съвсем тихо да припявате. Завийте го.

5 точка от спасителния план: Изтегляне

Бавно се отдалечете от креватчето, като продължавате да припявате. Внимателно се оттеглете към вратата, безшумно я отворете и се плъзнете извън стаята. И, за Бога, внимавайте да не настъпите онази пееща играчка на земята (винаги в такива моменти има пееща играчка на земята), защото всичко ще започне отначало. А вие не искате това, нали. Искате да отидете в другата стая, да си налеете една студена бира и да гледате мача. Тихичко, разбира се.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ