Защо плачем, докато режем лук?

13.09.2017, 19:30

А учените не плачат?

   
 
Защо плачем, докато режем лук?

Човек плаче по милион причини. От умиление до злоба. Понякога сълзи няма, независимо, че ни се плаче. Някои дори могат да плачат без повод. Но защо плачем, когато режем лук? За всичко са виновни вещества наречени лакриматори, но такива в грудката на лука – няма. Тогава от къде се взимат? Ще обясним.

Работата е там, че се получава химическа реакция между вещества, които се съдържат в грудката и тези в "листата" на лука. От тази химическа реакция се отделят лакриматори (именно това има в сълзотворния гас). По сложно казано в цитоплазмата на луковицата се съдържа сулфенова киселина, която е много полезна, но дразни лигавицата на очите.

Освен лука, този кактейл за реване го има в растението Petriveria alliacea и в повечето сортове чесън.  През 2015 година японски учени се опитват да направят сорт лук, от който не ревеш. По механичен начин те успяват да отгледат луковица, която съдържа 7,5 пъти по-малко лакриматори. Това обаче се плаща – лукът няма вкус на лук и не мирише на лук.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ