Как да предпазим детето си, когато е само?

04.05.2017, 14:15

Няколко полезни съвета

   
 
Как да предпазим детето си, когато е само?

Малките деца са изключително уязвими, когато са сами и понякога родителите не знаят как да постъпят, за да ги предпазят. Тук даваме няколко полезни предложения, които ще ви спестят огромна доза притеснения и побелели коси, когато трябва да оставите детето си само вкъщи или да го пуснете да отиде само на училище.

Етикетът върху раницата или тетрадката на детето е добра идея, но никога не разкривайте името на малчугана върху него. Оставете само телефонен номер, за да свържат с вас в случай, че раницата е изгубена и се намери от някого.

1905924

Повтаряли сме милион пъти на децата си да не се качваме в автомобила на непознат. Ако все пак ги заговори непознат с кола, кажете на детето си, че най-сигурният начин да се измъкне е да бяга в противоположната посока. Това ще му спечели време и ще може да потърсят помощ.

Измислете семейна парола за спешни случаи. Ако някой непознат заговори детето и му каже, че ще го заведе при родителите му то задължително трябва да попита непознатия за имената на родителите си и да го накара да каже семейната парола. Постарайте се ключовата дума да е необичайна, за да не бъде разгадана лесно от недоброжелатели.

Всяко дете вече разполага със смартфон, предполагаме, че и при вашето нещата стоят по този начин. Това е идеален повод да инсталирате на телефона му апликация, която позволява да следите местоположението на малкия с помощта на GPS. Така ще сте наясно къде се намира детето ви по всяко време.

1905927

За съжаление често се случва деца да бъдат отвличани, но това може да бъде предотвратено, ако научите детето си какво да направи, ако бъде сграбчено от непознат. Кажете му да вика силно "Не познавам този човек! Той ме отвлича!”.

1905928

Забранете му да говори с непознати и го предупредете, че ако все пак това се случи, разговорът не бива да продължава повече от 5-7 секунди. Детето задължително трябва да стои на разстояние от поне два метра от непознатия.

Когато детето ви е само вкъщи, трябва изрично да му забраните да отваря вратата на непознати. Ако на звънецът се позвъни то може да погледне през шпионката, но в никакъв случай не трябва да пита "Кой е?” и да издава, че е само у дома.

1905926

Днешните деца прекарват голяма част от свободното си време в Интернет, където се запознават с множество хора. Редно е да им обясните, че повечето хора в мрежата не са тези, за които се представят и евентуална среща с такъв човек може да доведе до отвличане и други злоупотреби.

1905925

Бъдете ясни и изчерпателни пред детето си. В днешно време децата разбират много повече, отколкото си мислим и са наясно с опасностите, които крие  животът. Вие сте тези, които трябва да го насочите към правилните реакции и да го предпазите о недоброжелатели.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ