Кралицата-пчела обича секса повече, отколкото сме си мислели някога

17.03.2019, 16:00

Полигамията на пчелата-майка

   
 
Кралицата-пчела обича секса повече, отколкото сме си мислели някога

Въпреки близките отношения на хората с пчелите в продължение на хиляди години, познанията ни за тяхното поведение и генетика все още оскъдни. Учебници от викторианската епоха до 70-те години на миналия век ни разказваха как кралицата се съвкуплява само с един единствен търтей. 

Дори днес, когато това число е силно разколебано, излизат нови и нови резултати, които показват, че пчелите майки си падат повече по секса, отколкото си мислим. Повечето генетични изследвания са насочени към гените на пчелите работници и според тях повечето пчели в един кошер са произлезли от около 12 различни мъжки.

2078908

Докторантът Джеймс Уитроу от Държавния университет в Северна Каролина обаче изследва гените не само на работниците, но и на ларвите на пчелите, както и на кралиците, в статия, публикувана в PLoS ONE.

Той открива, че веднъж пораснала, младата кралица ще напусне кошера на майка си и ще посети няколко различни зони, в които се събират търтеи, поради което числото на партньори, с които ще се чифтоса, може да достигне до цели 50 тертеи.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ