Правете деца докато сте млади

06.12.2011, 10:02

   
 
Правете деца докато сте млади

Не знаем дали имате нужда от допълнителна причина да правите секс, но ако да – ето я: биологичният ви часовник тик-така. Според ново изследване на Центъра за репродуктивна медицина в Колорадо, не само жените трябва да се притесняват за възрастта си. Проучването открило, че когато мъжките мишки достигнат средна възраст – в човешки аспект това ще рече 45 години, способността им да оплодят млада женска мишка спадала с 50%.

А когато все пак възрастната сперма успява да оплоди мишката, рискът от спонтанен аборт се увеличава с 50% в сравнение с 10-те процента риск, когато женската е оплодена от млад мишок.

Изследователите казват, че около 45-годишна възраст оплождащата способност на спермата не само при мишоците, но и при мъжете, започва да намалява. Това е нормално последствие от остаряването на човешкия организъм. Клетките в тестисите също остаряват.

Процесът на стареене – вашият и на спермата ви, не може да бъде спрян, но докторите казват, че подходящ начин на хранене и здравословен начин на живот могат да ѝ помогнат да старее по-бавно. Като добавки към храната се препоръчват фолиева киселина и витамин А, които са добри за мъжките хормони и производството на сперма. Също и храни като листни зеленчуци, мляко, яйца.

Цинкът пък е важен минерал за деленето на клетките, който също подпомага производството на сперма. Експертите препоръчват по 11 мг на ден за мъжете.

Друг полезен съвет е да не излагате "момчетата" си на твърде висока температура като горещината на лаптопа в скута ви или да прекарвате много време в горещо джакузи. Това може да навреди на възпроизводителния процес. Ако сте близо до 50-те години, помислете за замразяването на сперма ако искате да имате деца.

Най-добре е обаче да не чакате до 40-45 години, а се заемете с правенето на наследници около 30-те. На 50 години сигурно ще искате да го карате малко по-полека и спокойно да си почивате като ходите за риба, а не като сменяте памперси.

Източник: Men's Health
   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ