Най-скъпото лекарство на света! 850 хиляди долара за доза!

01.02.2018, 17:15

Запомни името Luxturna

   
 
Най-скъпото лекарство на света! 850 хиляди долара за доза!

Не, това не е лекарство против скръзаджийство. Това, както би казал министърът на здравеопазването, е иновационен продукт. Толкова иновационен, че клопанията Spark Therapeutics, която разработва Luxturna първоначално иска да продава една доза за 1 милион долара. 

Luxturna е продукт създаден да лекува хората от наследствена слепота. Препарата работи на основата на генна терапия (нещо ултра модерно в медицинските среди, което изменя самите клетки на пациента).

2028078

След като преценили, че и да си слепец няма как да се бръкнеш с 1 милион цената пада с 15 процента. И пак това си остава най-скъпото лекарство на пазара.

В крайна сметка тестовете дествително показват, че лекарството възстановява зрението на хората страдащи от наследствена слепота. В САЩ те са около 2 хиляди човека.

Специалистите обаче твърдят, че фармацевтите са лакоми свине: "цената е прекалено висока дори да говорим за нова генна терапия". Например, най-скъпият генен препарат срещу рак на кръвта струва 474.000 долара. Не е подарък, ама е много по-малко от цената от Luxturna.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ