Намерено: гъбички в стерилните помещения на НАСА

28.03.2018, 15:00

Метеорити, срещнете се с пеницилина

   
 
Намерено: гъбички в стерилните помещения на НАСА

Много учени залагат големи надежди вна повърхности, които изглеждат чисти отвън. Ако изследвате древната ДНК или съставът на метеорит, например, трябва да бъдете абсолютно сигурни, че няма наличие на скорошни генетични материали или земноводни организми не са открили да се прикрепят към тях.

Ето защо НАСА рутинно оценява своите стерилни помещения, предназначени да съхраняват проби, като ограничават замърсяването. Засилващото запечатване на всяко съоръжение срещу всичко спазва изряден ред. Най-лесно за изследователите е да знаят какво не трябва да откриват, за да могат да търсят всичко, което би могло да доведе до изкривяване на данните и ако остане, да не бъдат изводите подвеждащи.

Неотдавна почистване на еднo от sterilnite помещения в космическия център на Джонсън (JSC) в Хюстън, щата Тексас, се наличие на гъбички. Някъде между 83% и 97% от микробите в метеоритната лаборатория са гъби, особено от рода Penicillium ascomycetous.

2044070

Геомикробиологът Аарон Регберг от "ЕАД" провери пода, масата и други части на лабораторията, където учените от НАСА изучават метеорити, които са паднали от небето над Антарктида. В сравнение с останалите стерлни помещения, метеоритната лаборатория вече е на по-малко ''искрящия край на спектъра ", така че това изследване може да ни предостави" най-лошия случай "за биологична чистота в нашите лаборатории", пише Регерг и сътрудниците в доклад, представен на 2018 лунна и планетарна научна конференция.

Гъбичката си струва да се маркира по няколко причини, отбелязва Адам Ман за Sience's : От една страна, гъбите нямат проблем да проникват в проби - и след като се размножат, това може потенциално да промени техния химичен състав. Регберг обясни на Ман, че някои гъби също произвеждат аминокиселини, които са рядко срещани на Земята, но често срещани за извънземни материали, богати на въглерод, което би могло да доведе до известна несигурност за това, което произхожда от тях.

Малкото микробно преброяване идва преди лабораторията да получи проби от астероид, Марс или другаде, съобщава Нюзуик . По-добре да сме подговени колкото се може по-рано.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ