Намерено: гигантски рисунки на воини, гравирани в пустинните хълмове на Перу

11.04.2018, 09:00

Снимките са направени от дрон

   
 
Намерено: гигантски рисунки на воини, гравирани в пустинните хълмове на Перу

Преди няколко месеца екип от археолози изпрати флот от безпилотни летателни апарати, летящи над перуанската пустиня. Търсеха нещо ново, но познато: признаци на грабеж около защитените обекти на културното наследство. Вместо това те намерили нещо старо и странно: гигантски образи, скицирани в пясъка от древни цивилизации.

Както съобщава Майкъл Грешко в National Geographic , екипът открил "повече от 50 нови примера" за геоглифно изкуство в провинция Палпа в региона. Някои от тях са така наречените " линии на Нацка ", начертани от културата на Нацка ", която се е движела в района от 200 до 700 г. сл. Хр.", Пише Грешко. "Археолозите обаче подозират, че по-ранните култури" Паракас " и" Топара "са изваяли много от новите изображения между 500 г. и 200 г. пр. Хр." (Можете да видите изображения на новите линии в Nat Geo .)

2048256

Нацка линиите са масови пустинни рисунки, видими само отгоре. Много от тях изобразяват животни, растения и митични същества, а някои се простират до 890 фута. Много малко се знае за културата, която ги е създала - или за нейните предшественици, паракасите и топара - включително точно защо или как са били съставени. Откритието "отваря вратата за нови хипотези за функцията и значението на" рисунките ", каза за National Geographicархеологът Йони Исла, съ-директор на проекта Nasca-Palpa .

Вместо да бъдат издълбани на равни площи, повечето от тези новооткрити линии били изтеглени в хълмовете, което предполага, че хората в селата по-долу биха могли да ги видят. Те също така са съсредоточени върху различни предмет: "Повечето от тези фигури са на воини", съобщиха археолозите.

2048254

Често се случва хората случайно да унищожават подобни изображения. По-рано тази година шофьор на камион минал през един от площадките, оцветявайки дизайна с гуми. Още през 2014 г. протестиращите от "Грийнпийс" разгърнаха банер в непосредствена близост до гигантски космически отпечатъци и стъпки. Именно това разрушение, по ирония на съдбата, накара перуанските археолози да започнат да използват спътници и дронове, за да начертаят линиите и да проверят близките места.

По този начин те са маркирали стотици потенциални места, които перуанските археолози ще продължат да изследват през есента и зимата. Още линии могат да бъдат открити още

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ