Кой е Алфред Нобел и какво е "Нобелова награда" (част 1)

Търговец на смърт или икона на благотворителността

   
 
Кой е Алфред Нобел и какво е "Нобелова награда" (част 1)

Ще разделим материала в две части, тъй като в една ни се иска да ви поговорим около основната история за Нобел, а в другата да разкажем интересните факти за наградата. Търговец на смърт ли е този човек или икона на благотворителността? Историята е много по-засукана, отколкото си мислите. Започваме.

Преди 120 години Алфред Нобел написва едно завещание, което днес всички знаем като титлата "Нобелова награда". Но кой е човекът Нобел, защо завещава всичките си пари и защо толкова малко се казва за това, че именно той е бащата на динамита? Разказваме ви и си правим изводи.

Алфред Бернхард Нобел, както е цялото му име, е роден в Швеция. Той е химик, инженер, предприемач и изобретател на динамита. Завещава огромното си състояние за учредяването на Нобеловите награди.

Бащата на Алфред — Имануел Нобел, е архитект и строител, който се занимава с механика и експлозиви. В Русия основава предприятие за производство на подводни мини, машини и инструменти, което бързо се разраства. През 1842 година цялото семейство се преместват в Русия.

1603952

Нобел е изключителен бизнесмен — през живота си успява да развие 93 фабрики за динамит в няколко страни. Славата и богатството му са феноменални за времето си, въпреки това той е меланхоличен, недоволен от живота кисел човек. Никога не се жени и няма доказателства да е имал жени.

През 1875 година Нобел наема секретарка на име Берта фон Сютнер. Според историята личните ѝ контакти с изобретателя са кратки, но има сведения, че тя кореспондирала с него до смъртта му. Смята се, че оказала влияние върху решението му в завещанието му да се включи награда за мир.

Нобеловите награди се основават през 1895 година. От 1901 година наградата се присъжда на мъже и жени (без оглед на националността) за отлични постижения във физиката, химията, медицината, литературата и награда за мир. От 1969 се дава отличие за икономика.

1603950

Що се отнася до динамита:

Нобел се сетил, че когато нитроглицеринът е включен в гъсти инертни вещества, той става по-безопасен и по-удобен за обработка, тази смес е патентована като динамит през 1867 година.

Нобел по-късно комбинира нитроглицерин с друг експлозив - пироксилилин, прозрачна смес, наподобяваща желе, което е по-мощен експлозив от динамита.

Това е и основата на днешните взривяващи устройства, убили толкова много хора.

Очаквайте продължение...

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ