Какво разкрива потъването на титаник за изкуствения интелект

29.03.2018, 11:00

Алгоритъм предвижда кои ще оцелеят

   
 
Какво разкрива потъването на титаник за изкуствения интелект

Алгоритъм, който може да предвиди кои пътници са оцелели при катастрофата на Титаник през 1912 г. с 97% точност, демонстрира силата и недостатъците на изкуствения интелект, твърди нова книга.

AI може да направи нещата правилно, показва тази констатация, но по всички неправилни причини.

Мередит Брусард, професор по журналистика в университета в Ню Йорк, очертава този парадокс в новата си книга " Изкуственият интелект: Как компютрите не разбират света" (MIT Press, 2018). Броусард повежда читателя в серия от нетрадиционни приключения в компютърното програмиране, включително поглед отблизо на това, което наистина прави изкуствения интелект.

Изчислението на Титаник взема предвид няколко променливи - като пол, възраст и класа на билета - за създаване на метод за прогнозиране на това кои пътници са оцелели и които са загинали. В допълнение към постигането на 97% точност, алгоритъмът разкрива, че таксата, платена на пътник, е най-важният фактор при определянето на това дали пътникът е оцелял при катастрофата на Титаник - тези в първа класа са по-склонни да оцелеят, отколкото тези на втора или трета клас.

Въпреки относителната прецизност на този компютър, Броусард отбелязва, че "нашата статистическа прогноза за това кой да оцелее и който да умре на Титаник никога няма да бъде 100 процента точна - нито една статистическа прогноза не може или няма да бъде 100 процента точна - защото човешките същества са не и никога няма да бъде статистични. "Например, тя разказва за действията на двама пътници, чиято съдба няма нищо общо с пола, възраст или пътнически билет, а по-скоро колко далеч са скочили, когато бягат от потъналия кораб.

2044223

Разграничението е жизненоважно, отбелязва тя, и предлага предупредителна бележка до съвременния свят - което, разбира се, е по-технологично и задвижвано от данни от тази, съществувала през 1912 г. 

"Нашият модел" Титаник "може да се използва, за да се оправдае таксуването на първокласни пътници на по-малко за пътническа застраховка, но това е абсурдно: не трябва да наказваме хората, че не са достатъчно богати, за да пътуват първа класа", пише Брусард, асистент в Артър Л. , Институт за Картер Журналистика и бивш компютърен учен в AT & T Bell Labs и MIT Media Lab.

"Преди всичко трябва да знаем, че има някои неща, които машините никога няма да научат и че винаги е необходима човешка преценка за укрепване и тълкуване".

Чрез примера си с Титаник Брусард разглежда начина на развитие на техноховвинизма - вярата, че технологията винаги е решението - и твърди, че цифровата ера няма да разреши постоянни социални проблеми. Всъщност, според нея, технологичното развитие може да ги изостри.

"Ако направим алгоритми за ценообразуване въз основа на това, кок изглежда светът, жените, бедните и малцинствените клиенти неизбежно ще получат повече такси", отбелязва тя.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ