Истинската история зад "Красавицата и звярът"

30.05.2019, 09:00

Материал, не особено подходящ за Дисни

   
 
Истинската история зад "Красавицата и звярът"

Както голяма част от анимациите на Дисни, "Красавицата и звярът" е интересна детска приказка, базирана обаче върху реални и наистина тъмни събития. Истинският "Звяр" от тази приказка е човек на име Петрус Гонсалвус, който страдал от много рядко състояние. Петрус бил роден през 1537 г. на Канарските острови и реално е първият човек в историята, който е документиран като засегнат от хипертрихоза: болест, известна също като синдром на върколака.

Състоянието се появява както при мъжете, така и при жените, а изследователите откриват причините за него едва през 2011 г. (основната причина са допълнителен набор от гени в хромозомата X). До ден днешен съществуват около 100 документирани случая в света.

2076113

Както може да си представите, Петрус е бил роден на грешното място в грешното време. Когато бил само на 10 години, той е изпратен във Франция като подарък за коронацията на крал Анри II. Макар че се превърнал в зоологическа атракция, докторите установили, че всъщност това не е звяр, а момче. Поради тази причина крал Анри II, въпреки големите си съмнения, решил да даде на малкия образование. В последствие Петрус се научил да чете и говори на няколко езика, включително латински. След смъртта на краля, на престола се настанила съпругата му - Катерина Мария Ромола ди Лоренцо де Медичи, която била повече от мотивирана да намери жена за Петрус. Въпреки че това може да изглежда като мил жест, самата Катерина не е била известна с милия си характер. 

2076114

Каквито и да са били намеренията й, в края на краищата Петрус не само успява да се ожени, но и да остане женен цели 40 години. За съжаление, положението било далеч от игри и закачки. Според свидетелства, четири или пет от децата на Петрус страдали също от хипертрихоза, което станало причина семейството да бъде разнасяно като форма на забавление из кралските дворове. Въпреки че можем да видим семейството често облечено в елегантни облекла, в действителност то е било експлоатирано и изучавано от учени и академици от целия континент. Не само това, но и децата били изпращани като подаръци за разни европейски благородниците сякаш са домашни любимци. За всичко това семейството му е получавало доста добри възнаграждения, но на каква цена? 

2076111

Източник: curiosity.com

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ